Dansk landbrug og fødevareindustri vil (mere) til Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Organisationen Landbrug & Fødevarer mener, at det er på tide at landbruget og fødevareindustrien for alvor kommer ind på vækstmarkederne i Afrika og andre udviklingslande. Virksomhederne skal udnytte den goodwill som Danmark har opbygget med bistand.

Hvis Afrikas hastigt voksende befolkning skal mættes, er det nødvendigt at investere massivt i afrikansk landbrug og begynde at handle med kontinentet. Det skriver landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer i sin nye vision for udviklingslandene.

Ordene fra organisationen passer som fod i hose med den ny fond til investering i landbrugs- og fødevareprojekter i udviklingslande, som handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) lancerede 17. juni 2013 på et møde som organisationen da også var medarrangør af.

Landbruget skaber vækst og beskæftigelse

”I Afrika kan landbruget skabe vækst og beskæftigelse. Begge dele er der hårdt brug for på et kontinent, hvor der er knaphed på fødevarer, og hvor hundreder millioner af unge ikke har job. Vi vil gerne være en del af den udvikling til gavn for Afrika”.

Sådan siger admin. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, i en pressemeddelelse i anledning af, at interesseorganisationen lancerer visionspapiret ”Fødevareklyngens indsats i udviklingslande”.

Begrebet ”fødevareklyngen” dækker over landbruget og virksomheder, der producerer fødevarer, biobaserede produkter og teknologi til landbruget.

Danmarks goodwill skal bruges strategisk

Organisationen lægger dog ikke skjul på, at det handler om at tjene penge. Den skriver for eksempel i visionspapiret:

Landbrug & Fødevarer ser en række udviklingslande som kommende vækstmarkeder, som danske virksomheder skal handle med og investere i.

Danmark har goodwill og anseelse i mange udviklingslande på grund af sin mangeårige bistandsindsats, og danske virksomheder er ofte eftertragtede partnere. I overgangen fra bistand til business skal Danmark drage nytte af disse værdifulde relationer og bruge dem strategisk.

Dansk teknologi

”Der er allerede nogle danske virksomheder, som eksporterer fødevare-teknologi til afrikanske lande. Eksempelvis Thisted-virksomheden Cimbria, der sælger korntørringsanlæg og den vestjyske virksomhed Skov, der sælger staldinventar. Der vil blive brug for meget mere af den slags i Afrika de kommende år,” siger Søren Gade.

Hver dag vokser klodens befolkning med flere end 200.000 mennesker, og ifølge FNs prognoser bliver vi knap 10 milliarder på kloden i 2050. Samtidig bliver store landbrugsområder ufrugtbare som følge af klimaforandringer og udpining af jorden, skriver Landbrug & Fødevarer i pressemeddelelsen.

”Hvis den udvikling fortsætter, kommer endnu flere mennesker til at sulte, med mindre fødevaresektoren bliver udviklet i de lande, hvor produktionen halter bagefter. Den danske fødevareklynge sidder med svarene på nogle af de helt store, globale fødevareudfordringer,” siger Søren Gade.

Tre overordnede temaer

I visionspapiret peger Landbrug & Fødevarer på tre overordnede temaer til den danske udviklingsbistand:

  • Vi skal handle mere med udviklingslandene. Samhandel og eksport styrker vækst og beskæftigelse i udviklingslande, når det sker på bæredygtige vilkår og med gensidig respekt.
  • Der skal politisk fokus på, at rammevilkår for landbruget i udviklingslandene forbedres, og der skal i udviklingsbistanden være fokus på hele fødevarekæden fra jord til bord.
  • Privatsektordrevet vækst i udviklingslande er vigtigt og dansk erhvervsliv kan bidrage mere til fattigdomsbekæmpelse.

Hjælper det de fattige?

Efter lanceringen af fonden tidligere på måneden advarede Folkekirkens Nødhjælp om, at investeringer i Afrikas landbrug ikke må ske på bekostning af de fattigste.

Fonden lægge nemlig op til investeringerne skal ske i kommercielle landbrug og ikke i små-landbruget som langt de fleste afrikanske bønder står for.

Men der er behov for investeringer i småbønderenes landbrug. Måske ikke direkte men indirekte ved at udvikle de afgrøder, som småbønderne dyrker. Og på det område kan dansk landbrug sagtens gøre en forskel, mener Folkekirkens Nødhjælp.

Organisationen advarer desuden mod at investeringer i kommercielle landbrug i for eksempel Afrika i flere tilfælde har resulteret i jordtyveri.

Download ”Fødevareklyngens indsats i udviklingslande” (PDF, 5 sider)