Det kan være dyrt at være fattig producent i et u-land og skulle ud at låne penge.
Efterspørgslen stiger derfor på finansiering på fair vilkår, hvilket andelskassen Merkur har mærket siden introduktionen af sine Verdenshandelskreditter for 3 år siden.
Nu arbejdes der på etablering af en lånefond til u-lande, skriver Merkur i en pressemelding.
For mange producenter i u-lande, der arbejder med bæredygtig produktion, kan det være et stort problem at låne penge i banken, bl.a. fordi producenterne ikke kan stille tilstrækkelig sikkerhed, eller fordi banken ikke interesserer sig for mindre virksomheder.
Hvis det endelig lykkes, sker det ofte til en skyhøj rente på 35–45 procent om året eller meget mere på det grå lånemarked.
Merkur har søgt at løse en del af dette problem ved sammen med bl.a. Fair Trade Danmark, Nepenthes, MS, Max Havelaar, Caritas og Kaffeklubben at udvikle en model for finansiering af bæredygtig handel med u-lande, hvor rentesatsen er mere fair.
Det er mundet ud i Verdenshandelskontoen, hvor kunderne tager del i risikoen, mens de sparer op. Samtidig lånes deres penge lånes ud på Verdenshandelskreditter til producenter i u-lande, baseret på ordrer fra danske importører.
Behov for lån
Siden starten har der været en god efterspørgsel efter Verdenshandelskreditterne. Samtidig har det vist sig, at der også er behov for anlægs- og driftskapital hos producenterne i Syd – f.eks. til køb af lastbiler, køleanlæg, pakkemaskiner og bygninger.
Det er et område som Verdenshandelskreditterne ikke dækker, da de kun vedrører kredit i forbindelse med konkrete ordrer fra Skandinavien.
Merkur har i samarbejde med Industrialiseringsfonden for Udviklingslande (IFU) indgået en aftale om at etablere et udlånsselskab (lånefond), som skal yde lån til producenter i Syd.
Selskabet etableres som et A/S med 50 procent ejerskab til IFU, mens resten fordeles mellem NGOer, Merkur og private.
For at kunne optage lån i selskabet skal låntagere som udgangspunkt have en certificering enten som økologisk eller biodynamisk virksomhed, fair trade virksomhed eller bæredygtig skovbrugsproduktion.
Studietur og PPP-projekt
I forbindelse med udviklingen af udlånsselskabet har Merkur fået en Danida-bevilling under PPP-programmet (Public Private Partnership).
Merkur og IFU har i juni på en studierejse besøgt Triodos Bank og Oikocredit i Holland, SIDI i Frankrig og Shared Interest i Storbritannien, som har mange års erfaring med mikrokreditter, handelskreditter og faste lån til producenter i u-lande.
Besøgene bekræfter, at der er et behov for at kunne yde lån til producenter i u-lande, og at behovet herfor slet ikke er dækket ind med det nuværende låneudbud.
Samtidig viser erfaringerne, at arbejdet med sådanne lån kræver et indgående kendskab til de enkelte brancher og landeforhold og et stort kontaktnet til mulige låneprojekter.
Både Triodos Bank, Oikocredit, SIDI og Shared Interest har tilkendegivet, at de vil samarbejde med det nye udlånsselskab – enten i form af rådgivning eller ved at vi samarbejder om långivningen.
Fremtid
Merkur og IFU er nu i gang med at præsentere det nye udlånsselskab for de danske u-landsorganisationer, B2B-projekter, de lokale Danida-landekontorer etc., ligesom der planlægges studiebesøg i november hos producenter, ambassader og grossister i Syd for at komme helt i detaljer med långivningsproceduren.
Den nye lånefond præsenteres på et møde i København onsdag den 8. oktober. Se mere herom i u-landsnyts rubrik “Dansk kalender” under dato 08.10.08.
Man kan læse mere på www.merkurbank.dk/verdenshandelskonto og på www.sustainablecredit.dk
Yderligere oplysninger hos udlånsmedarbejder Kirsten Arup, Merkur, [email protected], tlf. 62 65 67 53 og projektleder Henrik Platz, Merkur, [email protected], tlf. 62 65 67 55