Onsdag idømtes otte aktivister – inklusive den tidligere chef for Bahrain Center for Human Rights, Abdulhadi Alkhawaja som i 1990erne fik politisk asyl i Danmark – livsstid for sin rolle i de fredelige protester som har fundet sted siden februar.
Mens adskillige lande i den arabiske verden det seneste år har oplevet både revolution, reformer og frigivelse af journalister, bloggere og aktivister, holder miniputstaten Bahrain hårdnakket fast i sin tradition for at slå ned på kritiske røster.
Ved en militærdomstol i hovedstaden Manama blev de otte personer sammen med 13 andre aktivister alle kendt skyldige i at ‘planlægge og /eller deltage i et kupforsøg mod regeringen under de to måneder lange bølge af uroligheder der startede i kølvandet på revolutionen i Egypten.
De 13 øvrige aktivister blev idømt mellem 2 og 15 års fængsel, rapporterer det Internationale ytringsfrihedsorgan IFEX.
Militæret styret stadig
Dommene fandt sted til trods for at regeringen tidligere på måneden ophævede den undtagelses-tilstand, som siden urolighederne startede i februar, har muliggjort militærdomsto-lenes virke i landet.
Den lokale menneskerettig-hedsorganisation Bahrain Center for Human Rights (BCHR) forsøger sammen regionale og internationale organisationer som Arabic Network for Human Rights Information og Human Rights Watch at få indstillet de særlige militærdomstoles praksis: “Denne domstol lever ikke op til de internationale standarder for menneskerettigheder eller for retfærdig rettergang. Disse mennesker blev dømt for deres holdning og protest imod det siddende styre” står det på BCHR hjemmeside.
Ifølge regionale medier, råbte aktivisterne i samhør med trofaste støtter “solidaritet, solidaritet, lad os vælte regimet” da dommene blev læst op, alt imens medlemmer Bahrains sikkerhedstjeneste uden for retsbygningen kunne omfavne hinanden af glæde.
Dialog bag tremmer
Ved et møde tidligere på måneden forsikrede Bahrain’s Kronrins Salman bin Hamad al-Khalifath ellers USAs President Barack Obama, at han ville iværksætte en åben og national dialog med aktivisterne. Skal dette ske, bliver det altså med 21 af landets mest fremtrædende kritikere og aktivister bag tremmer.