Af Malene Haakansson
journalist i Folkekirkens Nødhjælp – ledsager Henrik Stubkjær på rejsen til Haiti:
Et år efter det altødelæggende jordskælv i Haiti er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, tilbage for at vurdere den humanitære situation netop nu og tale med partnere om, hvordan det videre opbygningsarbejde skal forløbe.
Der er håb at spore i Haiti til trods for en voldsom kolera-epidemi, en langsom genopbygning og et præsidentvalg, der er gået i hårdknude.
– Jeg er dybt imponeret over folks foretagsomhed. Gaderne er fyldt med små boder. Der er gang i gadehandlen langs vejene, og der er blevet ryddet flere murbrokker, end da jeg var her i sommer, siger generalsekretær Henrik Stubkjær.
Han har netop besøgt et aktivitetscenter i et af hovedstadens mest kriminelle slumområder, Bel Air.
Her samarbejder Folkekirkens Nødhjælp med partneren Viva Rio om at skabe et pusterum for områdets børn og unge, som stadig bor i teltlejre.
Folkedans og mad
I gamle industribygninger, som flere steder er styrtet sammen på grund af jordskælvet, kan børnene være med til haitiansk folkedans og capoeira.
700 børn er tilknyttet centret, hvor de får mad 3 gange om dagen.
– Viva Rio giver børnene håb og en tro på, at de kan noget. Det er fantastisk at opleve, siger en begejstret generalsekretær.
Især de unge anses som en tikkende bombe i det haitianske samfund. De har ikke noget arbejde, ingen uddannelse og er nemme ofre for kriminelle bander.
Lille indsats redder liv
Der er stadig mangel på adgang til rent drikkevand og toiletter i hovedstaden og det er en medvirkende årsag til kolera-epidemien.
Viva Rio arbejder også med dette område og har i et af byens slumområder opstillet offentlige toiletter, sørget for rent drikkevand og oplysninger om, hvordan kolerasmitte kan undgås ved at drikke rent vand og vaske hænder grundigt.
– Jeg har set, hvordan en lille indsats i kombination med oplysning redder liv, siger Henrik Stubkjær, som besøgte en simpel klinik, hvor antallet af alvorlige tilfælde af kolera er faldet fra 80-14 patienter pr. dag.
– Danskernes støtte er blevet omsat til hjælp i Haiti. Hjælpen har reddet liv – og det gør den stadig hver eneste dag, anfører Stubkjær.
Yderligere oplysninger hos:
Journalist Tobias Moe, tlf. 61 79 77 40