Dansk NGO med 6 udfordringer til politikerne – Afrika i morgen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danskerne gav lørdag aften 110 millioner kr. til TV-indsamlingen Afrika Nu. Det er penge, som skal bremse den akutte hungersnød i Østafrika.

Men hvad med Afrika i morgen? Danske politikere står tilbage med en væsentlig opgave. De må arbejde for bæredygtige og langsigtede løsninger på sult og fattigdom, så nødhjælp og TV-indsamlinger bliver overflødige, hedder det i en presseudtalelse fra Mellemfolkeligt Samvirke søndag.

– Næsten en milliard mennesker i verden går sultne i seng hver aften året rundt. Det gælder også de år, hvor regnen i Afrika falder som normalt. Afstanden mellem klodens rigeste og fattigste bliver stadig større, og den regering, som kommer til magten efter den 15. september, står med en historisk mulighed for at gøre verden til et mere retfærdigt sted, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Frans Mikael Jansen.

Mellemfolkeligt Samvirke har derfor disse 6 konkrete ønsker til de danske politikere:

1. Brug en langt større del af dansk u-landsbistand til at støtte verdens fattige landmænd- og kvinder

USA, Australien og Storbritannien går forrest i kampen mod sult og giver penge til en fond, som netop sørger for investering i landbrugssektorens fattigste bønder. Her bør Danmark følge op og bidrage massivt. Ingen u-lande bør mangle penge til at bekæmpe sult.

2. Benyt EU-formandskabet til at sætte udviklingslande på dagsordenen i forhandlingerne om den ny EU-landbrugspolitik

Den massive europæiske landsbrugsstøtte betyder ikke kun noget for bønder i Europa, men udkonkurrerer også lokale bønder og producenter i udviklingslande.

3. Lav en plan for Danmarks energiforbrug, som ikke tager landbrugsjord fra fattige i syd

Biobrændstoffer lavet af fødevareafgrøder driver prisen på mad i vejret, og fattige bønder skubbes væk fra den jord, de ellers skulle dyrke mad på.

4. Gå sammen med Frankrig og Tyskland om en skat på finansielle transaktioner (værdipapir-overførsler)

Selv en meget lille afgift kan give enorme summer til kampen mod sult og fattigdom. Oveni vil det dæmpe skadelig finansspekulation.

5. Lev op til løfterne fra COP15 (klimakonferencen i København)

Verdens lande blev i Danmark enige om at give ”nye og yderligere penge” til en international klimafond, som skal hjælpe u-lande med klimatilpasning. I Danmark er størstedelen taget fra udviklingsbistanden, hvilket er i direkte strid med aftalen.

6. Brug udviklingsbistanden på udvikling – ikke asylcentre og erhvervsstøtte

Den danske udviklingsbistand skal gå til at forbedre forholdene for verdens fattigste. Det sker ikke, når vi bruger enorme mængder af bistanden på alt muligt andet som asylcentre, erhvervsstøtte til store firmaer og sikkerhedspolitisk, slutter udtalelsen.

Yderligere oplysninger hos:
Frans Mikael Jansen på tlf. 20 28 08 44