Det er blot to måneder siden, at Danmark rullede den lange, diplomatiske, røde løber ud i Nigers hovedstad, Niamey.
I slutningen af maj var minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, således i landet sammen med Kronprins Frederik for ‒ side om side med Nigers præsident, Mohamed Bazoum ‒ for at lancere et kraftigt øget bilateralt udviklingsengagement på 920 millioner kroner over de næste fire år.
Samtidig er Niger en central aktør i Sahel-området i håndteringen af migrationsstrømme og kampen mod terror
Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik
“Niger er et af verdens allerfattigste lande og kæmper massivt med konsekvenserne af klimaforandringer. Samtidig er Niger en central aktør i Sahel-området i håndteringen af migrationsstrømme og kampen mod terror,” lød det dengang fra Dan Jørgensen.
Men onsdag i sidste uge led det dansk-nigerske samarbejde et voldsomt knæk.
Her oplyste en gruppe officerer fra landets militær på landsdækkende tv, at de havde afsat præsident Mohammed Bazoum. Dagen efter erklærede Nigers hær sin støtte til kuppet, mens lederen af nationalgarden, general Abdourahamane Tiani, erklærede sig som landets nye leder. Kilder tæt på Bazoum, der er tilfangetaget af kupmagerne, fortæller til nyhedsbureauet AP, at han ikke har nogen intentioner om at trække sig som præsident.
Det igangværende kupforsøg har fået FN’s kontor for humanitære indsatser til at stoppe alle operationer i landet. EU har stoppet al sikkerhedsmæssigt samarbejde og økonomisk støtte til Niger, og Den Afrikanske Unions freds- og sikkerhedsråd har givet militæret 15 dage til at trække sig. Derudover har Frankrig og senest også Tyskland meddelt, at man suspenderer al udviklingsstøtte øjeblikkeligt som reaktion på kuppet.
Dertil kommer, at den vestafrikanske blok, ECOWAS, i en fælles erklæring søndag truer kuplederne med en militær intervention, hvis ikke Bazoum bliver genindsat som præsident inden for en uge.
Endnu har vi ikke hørt fra Dan Jørgensen eller den danske regering i forhold til den danske udviklingsstøtte, og Globalnyt har uden held forsøgt at få en udtalelse fra ministeren.
Kan vreden mod Frankrig brede sig?
Det er ellers lidt af en kattepine, den danske udenrigstjeneste står i, da Niger er det land i Vestafrika, som Danmark yder størst udviklingsstøtte til. Organisationer som CARE Danmark, Red Barnet og Dansk Flygtningehjælp er blandt de organisationer med størst repræsentation i landet.
Blandt andet har Dansk Flygtningehjælp omkring 220 medarbejdere i Niger, som leverer humanitær hjælp til knap 240.000 mennesker, oplyser organisationen til Globalnyt.
Direktør i CARE Danmark, Rasmus Stuhr Jakobsen, håber at organisationen kan fortsætte sit arbejde, så længe situationen ikke eskalerer til en voldelig konflikt.
“Det er det, vi er mest bekymrede for. Men vi følger selvfølgelig også den politiske udvikling, og hvad pokker EU og Frankrigs suspendering af udviklingshjælpen kan få af følgevirkninger for Nigers interesse i, at sådan nogen som os er her med udenlandske penge i ryggen,” fortæller han.
“Den beslutning giver jo anledning til demonstrationer foran den franske ambassade, og vi holder også rigtig godt øje med, om det isolerer sig til Frankrig og selvfølgelig og i den sammenhæng, hvad Danmark vælger at gøre.”
Nu man skal holde fast i den gode relation
Rasmus Stuhr Jakobsen oplyser, at CARE Danmark har penge fra Udenrigsministeriet i ryggen i deres program i Niger, som i alt har et budget på omkring 30 millioner kroner. Han håber ikke, at den danske regering følger i Frankrigs, EU’s og Tysklands fodspor og suspenderer udviklingsstøtten.
Jeg tror, det er nu, man skal holde fast i det samarbejde og de gode relationer, der er bygget op
Rasmus Stuhr Jakobsen, direktør, CARE Danmark
“På den større politiske bane kan man jo se, at der bliver skabt adgang og nogle veje for andre alliancer med for eksempel russerne, som nigerne begynder at læne sig ind i. Så jeg tror, det er nu, man skal holde fast i det samarbejde og de gode relationer, der er bygget op,” siger han.
Under protester i hovedstaden Niamey bar flere demonstranter russiske flag og viste deres vrede mod særligt den tidligere kolonimagt Frankrig. Den nye militærjuntas ledere har dog ikke udtalt sig, om de har tænkt sig at skifte alliancepartner til Moskva eller om de vil holde sig til Nigers vestlige partnere.
Læs også: Fransk ambassade i Niger angrebet af demonstranter
Niger er et af verdens fattigste lande og er som så mange andre lande i Sahel-regionen kraftigt ramt af klimaforandringer. Derfor er Rasmus Stuhr Jakobsen også bekymret for, hvilke konsekvenser en eventuel suspendering af den danske udviklingsstøtte kan have for landets befolkning.
“På helt lokalt plan er det klart, at hvis vi ikke får mulighed for at fortsætte vores aktiviteter, så vil det få umenneskelige omkostninger for de mennesker, vi hjælper. Og det vil berøre tusindvis af mennesker, som vi og andre danske organisationer arbejder for.”
Stuhr Jakobsen slår samtidig fast, at CARE Danmarks arbejde ikke umiddelbart er påvirket af det igangværende kupforsøg, da organisationen ikke har et direkte myndigheds- eller rettighedssamarbejde.
Dansk Flygtningehjælp har ikke ønsket at udtale sig om situationen.