Danske Nadia Plesner er kunstneren bag afbildningen af den lille dreng fra Darfur med Louis Vuitton-taske over armen. Det omdiskuterede billede er nu blikfang for FN’s arbejde med kunstnerisk frihed.
FN’s special rapporteur for kulturelle rettigheder og kunstnerisk frihed, Ms. Farida Shaheed, aflægger sin årlige rapport til Menneskerettighedsrådet mandag 3. juni. Emnet er retten til kunstnerisk frihed.
I den anledning gæster danske Ole Reitov, programmedarbejder fra Freemuse, Palais des Nations i Genève sammen med den danske kunstner Nadia Plesner.
Mission fuldført
Den danske kunstner Nadia Plesner ved, hvad det vil sige at få sin kunstneriske frihed sat under pres.
I 2008 blev hun sagsøgt af modegiganten Louis Vuitton for at have trykt kunstværket “Simple Living” – drengen med Louis Vuitton-tasken på en t-shirt for at samle penge til befolkningen i Darfur.
Nadia Plesner blev truet med en retssag for misbrug af Louis Vuittons varemærke, og frygten for en omkostningsfuld erstatningssag fik Nadia Plesner til at stoppe salget af Darfur-t-shirts.
I stedet indarbejdede hun billedet i sit store kunstværk ”Darfurnica”, der måler ca. 3.5. meter x 8 meter og refererer til Picassos berømte værk ”Guernica” – gengivelse af bombardement under Den spanske borgerkrig. Da det blev udstillet i København i januar 2011 sagsøgte Louis Vuitton Nadia Plesner og idømte hende dagbøder på 40.000 kr.
”Anklageren sagde i retten, at kunstværket var ødelæggende for Louis Vuitton, fordi deres kunder nu kom til at tænke på Darfur, når de så en Vuitton-taske. Sådan tænker de. Jeg tænkte derimod, at min mission var fuldført,” fortæller Nadia Plesner til Amnesty Danmarks medlemsblad.
Retssagen blev afgjort i juni 2011 – og til Nadia Plesners fordel: Hun fik rettens ord for, at hun har ret til at bruge statussymboler i sin kunst.
Det blæstomvundne kunstværk benyttes nu af FN som logo i forbindelse med arbejde for frihed til kunstnerisk udtryk og skabelse.
OCHRC’s årlige session – nu med kunstnere
FN’s menneskerettighedsråd holder session i Genève fra 27. maj – 14. juni 2013, hvor special rapporteur Ms. Farida Shahed overrækker sin årlige rapport og er vært for sideeventen med de danske kunstneriske frikæmpere.
Udover Ole Reitov og Nadia Plesner deltager Mr. Mohammed Aly Ansar, Essakane Desert Festival, Director, Mali, der vil få overrakt Freemuse-prisen 2013.
Deeyah, der er film og musikskaber samt grundlægger af det Norge-baserede selskab Fuuse, hvor menneskerettigheder fremmes gennem sammensætning af kunst digitale medier og aktivisme, taler, ligesom Mr. Didier Awadi, musiker fra Senegal, Mr. Jonathan Stanczack fra Freedom Theatre i Jenin og Ms. Jane Connors, Chief, Special Procedures Branch, OHCHR samt norske Mr. Didrik Tonseth.
Eventen foregår mandag 3. juni kl. 14:30-17:00 i room XXV, Palais des Nations, Genève.