Dansk professor: Bluff at kalde biomasse bedre end kul

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens danske kraftværker bruger milliarder på at skifte fra kul til biomasse som flis, træpiller og brænde, siger eksperter, at biomasse kan udlede endnu mere CO2 end kul og dermed også skader klimaet, skriver Jyllands-Posten lørdag. 

Jørgen E. Olesen, professor ved Aarhus Universitet, er ikke i tvivl:

“Det er et stort bluffnummer at kalde biomasse for CO2-fri energi. Når vi brænder træ som biomasse på kraftværkerne, går der minimum 15-20 år, inden nye træer har optaget den samme CO2”.

“I Skandinavien, hvor træerne vokser langsomt, går der måske 40, 50 eller helt op til 100 år, inden den samme CO2 er optaget igen”, siger han til avisen.

I denne uge præsenterede Dansk Energi og Dansk Fjernvarme en plan om at droppe kullene og erstatte dem med biomasse på to kraftværker i København, ligesom man fremlagde en aftale om fremover kun at bruge bæredygtig biomasse.

“Når danske kraftværker ikke bruger deres egne CO2-kvoter, ender de med at blive solgt til polakker eller tyskere, der så i stedet vil udlede CO2’en. Derfor ender man i virkeligheden med at udlede endnu mere CO2, end hvis man var fortsat med kul”, mener Jørgen E. Olsen.

I den grønne tænketank Concito er videnschef Torben Chrintz heller ikke i tvivl.

“Ingen biomasse er CO2-neutral. I bedste fald er den på niveau med eller lidt bedre end naturgas, i værste fald udleder f.eks. træpiller væsentligt mere CO2 end kul. Derfor er det en form for snyd, når man kalder biomasse for CO2-fri”, anfører han overfor Jyllands-Posten.