Dansk Røde Kors: En ny bistandspolitik er tiltrængt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

VK-regeringen arbejder netop nu på en ny strategi for den danske udviklingsbistand, der skal være færdig inden sommerferien. Og der er god brug for en ny strategi, hvis vi skal hjælpe verdens mest sårbare, mener Dansk Røde Kors.

Det er 10 år siden, den forrige SR-regering sidst reviderede strategien for, hvordan den danske udviklingsbistand skal hjælpe klodens fattigste. Verden forandrer sig konstant, og derfor er det tiltrængt med en ny strategi, anfører den store humanitære organisation, som har flere forslag til strategiens indhold.

Hjælpen skal være neutral

De 15 milliarder kr., Danmark hvert år bruger på udviklingsbistand, skal frem til de mennesker, der har allermest brug for hjælp. For at det kan ske, er det helt afgørende, at humanitære organisationer som Røde Kors kan arbejde neutralt og uafhængigt af regering, militær og væbnede grupper.

“Men vi oplever, at udviklingshjælpen siden 2001 i sti-gende grad bliver øremærket til at sikre fred og stabili-tet i områder, som har en politisk in-teresse for regerin-gen, bl.a. i Afghani-stan; dertil kom-mer, at militæret i større og større omfang står for nødhjælp så som at bygge brønde og skoler”, fremgår det af en presserund-sendelse mandag.

Og videre:

“Når hjælpen bliver sammenblandet med militære og politiske interes-ser, risikerer vi, at civilbefolkningen bliver skeptisk over for al hjælp og vender os ryggen – og så bliver det svært at nå frem til de mest sårbare. Derfor opfordrer vi regeringen til at sikre en adskillelse mellem de huma-nitære og militære og politiske aktiviteter i den kommende strategi”.

Fokus på sundhed

Hver dag dør børn og fødende kvinder af simple sygdomme og kompli-kationer, som nemt kan behandles – i 2008 døde 8,8 millioner børn under 5 år af underernæring og sygdomme. Og stigende urbanisering, klimaforandringer og livsstilssygdomme er nye trusler for sundheden i verdens fattigste lande.

Sygdom rammer ikke kun den enkelte, men hele samfundet – dårligt helbred afholder folk i store dele af verden fra at kunne arbejde og dermed bidrage til samfundets produktivitet. Det skaber en ond cirkel, hvor sygdom fører til fattigdom, som igen resulterer i dårligt helbred.

Derfor opfordrer Dansk Røde Kors VK-regeringen til at fastholde fokus på sundhed – og dermed skabe et socialt sikkerhedsnet for befolknin-gerne i lande uden tilstrækkelige sundhedstilbud.

Fakta: Røde Kors mener også:

* At Danmark skal hjælpe de fattige og sårbare med at tilpasse sig klimaforandringerne – de rammes nemlig først og hårdest af de katastrofer, som ændringerne i klimaet fører med sig.
Over 260 millioner mennesker var berørt af klimakatastrofer i perioden 2000-2004 – 98 procent af disse lever i udviklingslande. Civilsamfundsorganisationer har en særlig god mulighed for at få katastrofeforebyggelse helt ud til de mest sårbare befolkningsgrupper

* At Danmark skal hjælpe sårbare og udsatte mennesker i de såkaldte ’skrøbelige stater’ – det vil sige stater, der blandt andet er kendetegnet ved konflikt, dårlig regeringsførelse og fravær af retsvæsen.
Det er i disse stater, at verdens fattigste og mest sårbare lever – selv om det ofte er risikofyldte lande at arbejde i, bør Danmark prioritere at arbejde her. Igen kan civilsamfundet spille en særlig rolle i at nå de mest marginaliserede grupper.

Man kan læse hele papiret med Dansk Røde Kors holdning til den kommende udviklingsstrategi ved at gå ind på
http://www.drk.dk/nyheder/nyheder/roede+kors-c3-+ny+bistandspolitik+tiltraengt

Her står presserundsendelsen (som er gengivet oven for), og man skal så trykke på linket i teksten nede til højre, der siger “Læs mere om Dansk Røde Kors holdning til den kommende udviklingsstrategi her” – så kommer hele papiret frem i PDF-fil.

Vi kan af uforklarlige årsager desværre ikke linke direkte fra rapporten til u-landsnyt.dk