I medierne har der været mest fokus på penge til at styrke indsatsen i SKAT imod skattely. Det er OGSÅ godt, men langt vigtigere er det, at Danmark lover at tage lederskab internationalt for at skabe bedre regler og mere gennemskuelighed – ikke mindst for udviklingslandene.
De sidste 10 år har vi i Oxfam IBIS kæmpet for fair skat – ikke kun for os i Danmark, men globalt. Internationalt er kommet meget mere fokus på skattely og der er taget mange initiativer fra EU, OECD og G20 og andre rige lande.
Den danske skatteaftale indeholder stærke tiltag, også for udviklingslandene. Aftalepartierne understreger vigtigheden af, at disse lande skal være med ”på lige fod med OECD medlemslandene”, når der globalt laves aftaler om at bekæmpe skatteunddragelse.
Indtil nu er verdens fattigste lande nærmest systematisk blevet udelukket i den udveksling af skatteinformation, der finder sted. Mest fordi de ikke er i stand til at levere data den anden vej i tilstrækkelig kvalitet.
Danmark vil nu arbejde for, at u-landene kommer med i samarbejdet.
Gennemsigtighed og offentlighed
Aftalen slår fast, at ”offentlig tilgængelig information” er afgørende for indsatsen mod skatteunddragelse. Det må betyde, at Danmark nu vil arbejde aktivt for, at selskaber aflægger offentlige regnskaber land for land, så man kan se, hvor selskaberne laver deres overskud.
Det er lige nu på dagsordenen i EU, og det er vigtigt, at Danmark er med i det arbejde og bakker op om udviklingen.
Men på baggrund af den nye skatteaftale håber vi hos Oxfam IBIS, at Danmark går endnu videre og styrker og udvider aftalen, så den kommer til at gælde for alle virksomheder.
Ikke mindst fordi det for u-landene er altafgørende at få offentlighed omkring regnskaber, da de sjældent er inviteret med i udvekslingen af skatteoplysninger mellem landene.
Danmark har i flere år været i gang med at lave et offentligt register over virksomheders reelle ejere. Det er virkelig stærkt, at man nu også støtter det arbejde i hele EU og OECD samt et pilotprojekt, der vil lave et globalt register over reelle ejere.
Med PanamaPapers så vi, hvordan virksomhedsejere gemmer sig for skattemyndighederne bag stråmændsdirektører og anonyme skuffeselskaber. Et globalt register er den helt rigtige løsning, hvis vi også skal ramme små eksotiske skattely.
Aftalen kunne selvfølgelig være meget stærkere og mere konkret. F.eks gøre det klart, at man er indstillet på at ændre lovgivningen, så stat og kommuner kan afvise at handle med selskaber, der systematisk undviger skat.
Der kunne være klarere støtte til offentlighed om regnskaber, og klarere sanktionskrav mod skattely – også inden for EU – der ikke vil samarbejde.
Det er til gengæld stærkt, at alle Folketingets partier er med i aftalen. Det er et tegn på, at den store folkelige forargelse og modstand mod skattefiflere har haft en effekt.
Det er en god dag for os, der vil skabe gennemskuelighed og bekæmpe skattefiflerier, også i udviklingslandene. Og det er et gok i nøden til dem, der løber fra regningen til velfærd og udvikling.
Lars Koch er international chef i Oxfam IBIS