Dansk slavehistorie skal frem i lyset

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I mere end 175 år var Danmark aktivt involveret i slavehandel på de tidligere Dansk-Vestindiske Øer. Alligevel er det et overset kapitel i danmarkshistorien. Det skal en aftale nu råde bod på, skriver Politiken onsdag.

En delegation fra øerne har netop besøgt Danmark og det mundede ud i en samarbejdsaftale mellem African-Caribbean Reparations and Resettlement Alliance (ACRRA) og det danske Institut for Menneskerettigheder.

– Danskerne kender ikke deres egen fortid. I jeres historiebøger er der kun få linjer om kolonitiden og slaveriet. Så vi har en stor opgave med at uddanne danskerne, siger Shelley Moorhead, præsident i ACRRA.

Ifølge aftalen oprettes en fælles arbejdsgruppe, som over det næste halve år skal sammensætte en aktivitetsplan – bl.a. historiske forskningsprojekter, kulturel udveksling og forsoningsmøder.

Det skal sætte fokus på, at danske søfarere i 1666 besatte Sankt Thomas og få år senere gennem Vestindisk Kompagni grundlagde en koloni på øen. Senere blev Sankt John og Sankt Croix også en del af Dansk Vestindien.

Danmark hentede store rigdomme ud af øerne fra plantager med sukker, bomuld og tobak. Det hårde arbejde blev udført af afrikanske slaver. F.eks. havde øerne i 1754 kun ca. 1.750 hvide, der med hårdhændede metoder udnyttede omkring 14.000 slaver, anfører Politiken.