Dansk støtte til at bekæmpe ”femicidio” i Mellemamerika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Linda Nordahl Jakobsen

En del af de 15 mio. kroner, som Danida netop har bevilget til organisationerne IBIS og Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Mellemamerika, skal bl.a. gå til at styrke kvinders rettigheder og adgang til retssystemet i det fattige Honduras.

Netop i Honduras er kvindeliv lig med et farligt liv. Alene i 2011 blev mindst én kvinde dræbt hver dag i det mellemamerikanske land. Mord på kvinder er så massive i omfang, at det betegnes som ”femicidio” – altså at kvinder dræbes alene på grund af deres køn.

Langt de fleste kvindedrab sker i de større byers fattige kvarterer og i landets nordlige del.

De sidste otte år er antallet af drab på kvinder – især i aldersgruppen fra 20-29 år – steget med næsten 200 procent.

Manden har magten

”Her i landet har manden magten, fordi han er en mand, og kvinder bliver slået ihjel, fordi de er kvinder.”

Sådan siger Gilda Rivera Sierra. Hun er leder af CDM (Center for Kvinders Rettigheder), der er Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner i Honduras.

CDM er blandt de organisationer, hvis arbejde vil blive styrket af den nye bevilling fra Danida.

”Når der begås drab på f.eks. unge piger i 15-årsalderen, siger politiet næsten altid, at det er piger, der har haft noget kørende med kriminelle eller bandemiljøet. De siger dermed også, at kvinderne selv er skyld i, at de bliver slået ihjel,” anfører Gilda Rivera Sierra.

Kvinder dræbes – på grund af deres køn

Udviklingen i antallet af kvindedrab betyder, at Honduras slår en ny kedelig rekord:

Nu er det ikke kun et af verdens voldeligste lande, men også et land, hvor drab på kvinder er så omfattende, at det betegnes som ”femicidio”.

Antallet af uopklarede og ikke-efterforskede kvindedrab betyder, at Honduras endnu en gang har påkaldt sig det internationale samfunds søgelys.

Støtte til at få sager igennem

CDM arbejder også med at støtte den enkelte voldsramte kvinde og/eller hendes pårørende med at få en sag for retssystemet.

“Det er dyrt, besværligt og farligt for kvinden eller hendes pårørende – men absolut nødvendigt for at vende den voldskultur, som findes i Honduras. Vi arbejder også med forebyggende volds-arbejde, men det er meget svært i øjeblikket”, fortæller Gilda Rivera Sierra og føjer til:

“Det er som om, at statskuppet i 2009 har været med til at cementere den fremherskende voldskultur”.

Tusindvis af skydevåben i omløb

Langt de fleste drab på både mænd og kvinder sker med håndvåben, som det nærmest flyder med i Honduras. En del af dem er formentligt stjålet fra eller ulovligt solgt fra militær og politi.

”Ingen ved helt præcist, hvor mange våben, der er i cirkulation blandt privatpersoner. Nogle siger 11 våben per voksen. Men det ville betyde, at der i snit er 20 skydevåben per voksen mand i omløb, da det for over 90 procents vedkommende er mænd, som er i besiddelse af skydevåben,” fortæller Neesa Medina.

Hun arbejder i CDM med dokumentation og registrering af drab på kvinder.

Træning og samarbejde med kommuner

CDM arbejder i forskellige områder i Honduras, hvor man kører træningskurser i kvinders rettigheder, i hvordan kvinderne kan organisere sig lokalt og henvende sig til myndighederne.

I byen Choluteca i det sydlige Honduras har CDMs arbejde f.eks. resulteret i, at det lokale kommunekontor har oprettet et kontor for kvinder og et kvindehjem, hvor voldsramte kvinder kan søge tilflugt.

I flere andre kommuner er der også oprettet særlige kvindekontorer. CDM træner også kvinder i deltagelse i det politiske liv og træner mænd og kvinder lokalt omkring kvinders reproduktive rettigheder.

Linda Nordahl Jakobsen er informationsmedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp og har netop besøgt Honduras.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk

Man kan læse pressemeddelelsen om Danidas bevilling til IBIS og Folkekirkens Nødhjælp på
http://pressemeddelelse.info/e10/parker/pm/834e8fe4235a7997/mc697492/view