Den danske regering står alene, når EUs landbrugsministre mandag tager fat på en ny runde af forhandlinger om en reform af EUs stærkt kritiserede sukkerordning, skriver Politiken mandag.
Ifølge dokumenter, som bladet er i besiddelse af, er Danmark det eneste land i EU-kredsen, der kræver en total afvikling af EUs massive støtte til sukkerindustrien. De øvrige er højst parate til gradvise justeringer.
I dag støttes både sukkerroeavlerne og producenter årligt med store beløb, samtidig med at konkurrenter fra lande uden for EU har svært ved at sælge sukker til de europæiske forbrugere.
Formålet med ordningen har i over 3 årtier været at bevare en sukkerindustri internt i EU, selv om det hvide drys kan produceres billigere i bl.a. Brasilien og flere fattige u-lande.
– EUs sukkerordning er ét stort støttecirkus for forbrugernes og skatteborgernes regning. Bønderne og sukkerindustrien får garanterede mindstepriser. Samtidig bruges store beløb på at sende EUs overskudsproduktion ud på verdensmarkedet, hvor sukkerprisen kun er en tredjedel af EUs, siger John Nordbo, talsmand for 20 danske miljø- og udviklingsorganisationer til Politikens Jeanette Ringkøbing.
Når landbrugsministrene mødes, ligger 3 muligheder på bordet: At bevare sukkerordningen som den er, nedsætte støtten gradvist eller gennemføre en fuld liberalisering.
Danmarks holdning er, at industrien skal liberaliseres fuldstændig over 5 år. Samtidig afviser Danmark, at den europæiske sukkerindustri skal have kompensation for tabte indtægter efter en reform. Det skal til gengæld de fattige lande, som EU har et særligt udviklingspolitisk samarbejde med. I dag har disse lande nemlig lov til at sælge sukker til EUs forbrugere og til EU-priser.
Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) regner ikke med at se resultater før anden halvdel af 2004. Kommissionen venter, at nettoudgifterne – heriblandt bøndernes tab – ved en liberalisering bliver ca. 10,4 milliarder kr. Danmark mener, at omkostningerne vil være betydeligt lavere, fordi mange af de europæiske landmænd kan skifte roerne ud med andre afgrøder.
– Status quo kan under ingen omstændigheder opretholdes. Alene fordi EU i forvejen har lovet alle LDC-landene (de fattigste u-lande, red.) fri markedsadgang frem mod 2009. Det vil i hvert fald rykke på prisniveauet, vurderer den danske fødevareminister.
Forklaringen på den markante danske holdning er, at et flertal i Folketinget tidligere på året pressede regeringen til at kræve en fuld liberalisering.
Sukkerkoncernen Danisco er officielt enig i behovet for ændringer i sukkerordningen, og at de fattigste landes sukker skal sikres en vis adgang til EU. – Det er dog vigtigt, at EU ikke går enegang. Stort set al sukkerproduktion i verden er reguleret på den ene eller anden måde. Derfor må vi sikre, at en liberalisering sker i samme takt overalt, så vi får en fair konkurrencesituation, siger koncerndirektør Mogens Granborg til Politiken mandag.