Dansk topleder: Folk i Syd er ved at være trætte af at høre på os

I landene i Afrika og andre steder i Det globale Syd er selvbevidstheden stigende. Det er medvirkende til at lokale partnerorganisationer i stigende grad stiller kritiske spørgsmål til udviklings- og nødhjælpsorganisationer fra Danmark og det øvrige globale Nord.


Foto: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Getty Images

28. april 2023

Organisationerne, der arbejder for at nå Verdensmålene – både on the ground og som lobbyister – og dem, der samler ind til og uddeler nødhjælp til mennesker, der rammes af krig eller katastrofer, ja, de ledes som regel af hvide, relativt velstående mennesker fra det vi i mangel på bedre kalder Det Globale Nord, altså Europa og Nordamerika.

”Det er organisationer, som måske ikke helt har internaliseret, hvor meget af forandringskraften ligger i Syd og i de individer og ledere, som er der. Så når vi taler om ledelse af hjælpeorganisationer, så kommer vi ikke udenom at tale om, hvem er det egentlig, der leder hvem.”

Sådan siger Anne-Birgitte Albrectsen, også kendt som AB, der blandt andet har været direktør for hjælpeorganisationen Plan International og arbejdet for FN, Udenrigsministeriet og senest været direktør for LEGO Fonden.

Vi taler jo meget om, at beslutningerne skal være lokaldrevne, men samtidig ser man også lidt billedet af den type medarbejdere og ledere, som du tegner, nemlig at vi ved godt, hvad der er godt for jer. Er det rigtigt?

”Det mener jeg er sandt. Men det er jo ikke så meget et spørgsmål om, hvad jeg mener. Det er et spørgsmål om, hvad vores venner, partnere og kollegaer i Syd egentlig synes om os.”

Anne-Birgitte Albrectsen er gæst i denne uges episode af Globalnyts podcast, Højtryk. Her taler hun om ledelse af hjælpe- og udviklingsorganisationer, og hvad der særligt gør sig gældende i denne branche.

Det er organisationer, som for de flestes vedkommende har udspring i Europa eller Nordamerika, og har været defineret af en forestilling om, at penge og viden fra Nord skal hjælpe og forandre samfundene i Syd. Det har det i en vis grad også gjort, men:

”Jeg hører mere og mere, at folk i Syd er rigtig, rigtig vrede. Mange er meget skuffede over, at de løfter om penge, sikkerhed og adgang til markeder, som vi kommer med rent faktisk ikke materialiserer sig. Det er en voksende vrede, jeg ser udspille sig både i de globale forhandlingsrum i FN men også i nogle af de organisationer, vi samarbejder med. Der er flere og flere af vores kollegaer fra det globale syd, som siger, ’klap lige hesten, lyt lige til os, sørg nu lige for, at I får vores vinkler med, inden I fortsætter’.

Hør hele interviewet med Anne Birgitte Albrectsen, som blandt andet kommer omkring ledelse af super-dedikerede medarbejdere i en branche, hvor man bare ikke kan gøre det godt nok, om at være rådvild i en tid, hvor alt forandrer sig og om at blive bedt om klappe i under et møde med ledere fra partnerorganisationer i Syd.

Du kan også finde podcasten Højtryk der, hvor du normalt finder dine podcasts.