Dansk topmand i FN død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Professor Aksel Christopher Wiin Nielsen, Kgs. Lyngby, er død, 85 år.

Wiin Nielsen havde sine meningers mod og gennemførte en lang karriere indenfor vejr- og geofysik, hvor han bl.a. ikke var bange for at kalde de dystre varsler for klodens fremtid for “drivhushalløjet”.

Wiin Nielsen nåede som en af meget få danskere til tops i FN-systemet, nemlig som generalsekretær i perioden 1979-83 for den internationale meteorologiske verdensorganisation, WMO, med hovedsæde i Geneve i Schweiz – se også http://www.wmo.int/pages/about/index_en.html

Kun 2 andre danskere er nået op i samme FN-luftlag hidtil, nemlig Halfdan Mahler som chef for Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fra 1973 til 88 og tidl. statsminister Poul Hartling som FNs Højkommissær for Flygtninge fra 1978 til 85.

Det nærmeste Danmark i dag kommer en topstilling på det multila-terale område (bortset fra de politisk fastlagte EU-placeringer), er posten som eksekutivdirektør i Den Internationale Valutafond (IMF), der fra 1. januar 2010 er beklædt af tidl. afdelingschef for international økonomisk politk i finansministeriet, Per Carlsen. Han sidder i 3 år i spidsen for den nordiske og baltiske gruppe i IMF.

En anden post i nogenlunde samme kategori er udnævnelsen af Danmarks FN-ambassadør, Carsten Staur, til co-chairman i den gruppe, der tilrettelægger FN-topmødet i september om opfølgningen på 2015 Målene, der skal skabe en bedre verden.

Efter FN-æraen nåede Wiin Nielsen den hjemlige top i 1984 som chef for Meteorologisk Institut. Efter 3 år her kom han til Universitetet i Michigan i USA, men fædrelandet trak og han sluttede sin formelle karriere som professor i både København og Århus, da han blev 70.

Aksel Wiin Nielsen blev født 17. december 1924 og døde 26. april 2010.