Dansk vicepræsident i MSF Sydafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den internationale medicinske nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser (MSF) har åbnet et kontor i Johannesburg i Sydafrika.

MSFs danske formand, speciallæge Søren Brix Christensen, er netop vendt tilbage fra Sydafrika, hvor han blev valgt til vicepræsident i den sydafrikanske bestyrelse. Søren Brix Christensen har selv arbejdet som læge for MSF i et hiv-projekt i Sydafrika i 2001.

Det er første gang MSF åbner et kontor i et land, som organisationen også arbejder i.

Formålet med det sydafrikanske kontor er at skabe regional opmærksomhed om MSFs arbejde og mærkesager, undervisning i hiv, aids og tuberkulose samt rekruttering og i et mindre omfang fundraising.

Planen er også at etablere et regionalt, medicinsk videnscenter inden for hiv/aids-behandling, som andre MSF-projekter kan benytte.

I 2001 tilbød MSF, som første aktør i verden, livsforlængende behandling til aids-syge i Den 3. Verden, da man åbnede et behandlingsprojekt i slumbyen Khayelitsha i udkanten af Cape Town i 2001.

I dag driver MSF 5 aids-behandlingsprojekter i Sydafrika og har globalt over 80.000 i livsforlængende behandling. Alene projektet i Khayelitsha har flere i behandling, end Danmark har.

MSF arbejder i over 70 lande i hele verden og har været aktiv i Sydafrika i midt-firserne samt igen siden 1999.

MSF har 5 operationelle centre, 19 partnersektioner, herunder MSF Danmark, samt 5 delegatkontorer som det sydafrikanske.