Danske forskeres er nået et lille skridt nærmere mod en kur mod hiv, den farlige virus, som kan føre til aids i udbrud, skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse søndag.
Et indledende klinisk forsøg bekræfter aarhusianske hiv-forskeres tese om, at et nyt lægemiddel kan aktivere hiv-virus hos mennesker. Resultaterne blev fremlagt søndag for andre internationale forskere ved ’HIV Cure Symposium’ i Kuala Lumpur i Malaysia.
Når hiv-virus trænger ind i kroppen, indkapsler det sig i løbet af ganske kort tid i nogle af kroppens immunceller, hvor det går i dvale. Antiretroviral (livsforlængende) medicin blokerer effektivt den aktive virusproduktion og dermed hiv, men der findes i dag ingen behandling, som kan fjerne hiv-virus, der på den måde ligger skjult i cellerne.
En forskergruppe på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har brugt et stof kaldet panobinostat (LBH589) – en såkaldt HDAC-inhibitor – der ved laboratorieforsøg har vist sig kunne aktivere det skjulte hiv-virus.
I teorien betyder det, at det bliver lettere for immun-forsvaret at opspore og bekæmpe de celler, hvori virus skjuler sig.
Nu er forskerne nået et skridt længere. Under behandlinger af 15 danske patienter med panobinostat (LBH589) er der målt klare stigninger af hiv-virus i blodet.
Dette betyder, at forskerne er lykkedes med at tvinge de hiv-bærende immunceller ud af deres dvale-tilstand, hvilket er en forudsætning for at immunforsvaret kan genkende og nedkæmpe dem.
Ingen af patienterne har haft alvorlige bivirkninger. Forskerne advarer dog mod at overtolke resultaterne.
”Det er aldrig tidligere blevet vist, at HDAC-inhibitorer kan tvinge skjult virus ud af ellers inaktive immunceller i personer smittet med hiv. Derfor er studiets resultater banebrydende”, siger forskningsleder Martin Tolstrup, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
“Det er dog vigtigt at understrege, at vi ikke er tæt på en kur mod hiv, men vi har taget et lille skridt mere på vejen derhen. Det næste vigtige spørgsmål bliver om patienternes immunsystem kan genkende de blotlagte celler med virus og dræbe dem,” anfører han.
Fakta
Læs videre på
http://www.auh.dk/presse/information+om+auh/nyheder/visnyhed?visNyhed=128049
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/30-06-13/who-tidligere-behandling-mod-hiv-kan-redde-million