Danske journalister får adgang til fond, der støtter u-landsjournalistik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Nu får danske journalister adgang til fond, der støtter journalistik om udviklingslande. Fonden støtter journalister fra de otte europæiske lande, der giver mest i bistand og ved en fejl var Danmark ikke med på listen men det er der nu rettet op på.

Danske journalister har nu endnu et sted at søge støtte til journalistik fra u-landene. Det er fonden The Innovation in development Reporting Grant Programme, der administreres af >european Journalism Centre, der nu har åbnet døren for journalister fra Danmark. Det skriver fagbladet Journalisten mandag.

Fonden, der finansieres af Bill og Melinda Gates fonden, støtter journalister fra de otte europæiske lande, der giver mest i udviklingsbistand.

Ved en fejl havde fonden placeret Danmark uden for denne gruppe. Men i januar 2013 påpegede fagbladet Journalisten, at Danmark rent faktisk et nummer otte på den pågældende liste og at danske journalister dermed har ret til at søge penge fra fonden.

Fonden indvilgede i at se på sagen og har nu besluttet at lade fonden støtte journalister fra de ni lande, der giver mest i udviklingsbistand. At antallet hæves fra otte til ni, skyldes ifølge Journalisten at fonden ikke var meget for, at skubbe Italien, der nu er nummer ni på listen, ud.

I 2013 uddelte den 550.000 euro, hvilket svarer til 4,1 million kroner, til 28 projekter. Det typiske støttebeløb er på omkring 20.000 euro.

Læs mere om European Journalism Centre.

Læs mere om The Innovation in Development Reporting Grant Programme.