Danske kirker planter 2.845 oliventræer på Vestbredden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælps Høstkollekt i landets kirker indbragte i år 803.976 kr, hvoraf godt halvdelen går til at plante 2.845 nye oliventræer på den besatte Vestbred, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse fredag.

Træerne erstatter nogle af de mange tusinde træer, som de sidste 5 år er blevet revet op. De nye træer bliver plantet i løbet af den kommende plantesæson.

Den anden halvdel af kollekten går til KFUMs kvindeprogram, som kan uddanne 100 fattige kvinder fra Vestbredden indenfor landbrug. Efter endt uddannelse får kvinderne udleveret såsæd og mulighed for at optage et mikrolån til at åbne egen virksomhed.

Tanke til giveren

“Det er fantastisk at modtage en gave i form af et oliventræ. På den måde mærker landmanden, at nogen tænker på ham. Hver gang han vander dette træ, vil han sende en tanke til giveren.”

Sådan siger Abla Nasir, generalsekretær i KFUK i de palæstinensiske områder. Sammen med KFUM i Østjerusalem er hun en af initiativtagerne til oliventræskampagnen. Træerne bliver plantet hos lokale bønder, der enten har mistet store dele af deres oliventræer eller dele af deres landbrugsjord.

Træerne og landbrugsjorden på Vestbredden er nemlig ganske langsomt ved at forsvinde. For at udbygge veje og jødiske bosættelserne på Vestbredden har de israelske myndigheder i de sidste 5 år revet mere end 450.000 oliventræer op.

Det har medført, at palæstinensiske bønder har mistet enten hele eller dele af deres indtægt. Fattigdommen på Vestbredden er steget voldsomt, og i dag lever mere end halvdelen af befolkningen under FNs fattigdomsgrænse på 15 kroner om dagen.

FKN, Informationsafdelingen, www.noedhjaelp.dk

Yderligere oplysninger hos kampagnemedarbejder Rikke Hougaard Rasmussen, tlf. 2969 9123