Danske kunstnere i protest mod Guantanamo på 6-årsdag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fredag (11. jan.) er det 6 år siden, at de første fanger i krigen mod terror ankom til den amerikanske Guantánamo-lejr i Cuba.

Amnesty International markerer årsdagen foran den amerikanske ambassade med støtte fra Henrik Nordbrandt, Lars H.U.G., Johan Olsen fra Magtens Korridorer og Pato. Samtidig udgiver Amnesty digtsamlingen “Digte fra Guantánamo” skrevet af 17 Guantánamo-fanger, fremgår det af en pressemeddelelse fra Amnesty Danmark torsdag.

Siden 2002 har næsten 800 siddet indespærret under umenneskelige forhold i lejren uden sigtelse, uden rettigheder og uden at være stillet for en dommer. Størstedelen af fangerne sidder i isolation, og mange har været udsat for tortur og anden nedværdigende behandling, hedder det.

Amnesty International markerer årsdagen over hele verden med krav om lukning af Guantánamo, behandling af fanger i krigen mod terror i overensstemmelse med internationale retsstandarder og afvikling af hele systemet med ulovlige og hemmelige tilfangetagelser.

– Guantánamo er blevet et trist symbol på USAs og dets allieredes underminering af menneskerettighederne i krigen mod terror, siger Eva Hesse, der er kampagneleder i Amnesty International.

Hun uddyber:
– De seneste 6 år har vi været vidner til en gradvis nedbrydning af fundamentale værdier gennem f.eks. ulovlige tilbageholdelser på ubestemt tid, forsvindinger og hemmelige fangetransporter til lande, der bruger tortur, og etablering af et retssystem, der ikke respekterer internationalt anerkendte retsgarantier.

Amnesty i Danmark har i samarbejde med forlaget Det Poetiske Bureau oversat digtsamlingen “Poems From Guantánamo: The Detainees Speak” til dansk. Bogen udkommer fredag og er vidnesbyrd fra 17 af fangerne på Guantánamo. Et vidnesbyrd om tortur, isolation og afmagt under årelang fængsling uden anklage, anføres det.

Fredag kl. 10.30 vil forfatteren Henrik Nordbrandt og musikeren Lars H.U.G. læse nogle af Guantánamo-fangernes digte højt i megafon foran den amerikanske ambassade i København.

Efterfølgende mødes en delegation fra Amnesty med USAs ambassadør. I dagens anledning præsenterer musikerne Pato og Johan Olsen fra Magtens Korridorer en ny sang inspireret af Guantánamo-fangernes digte.

Man kan hente sangen på www.amnesty.dk/guantanamo

I måneden op til 6-årsdagen har over 1.100 parlamentsmedlemmer fra hele verden skrevet under på Amnesty Internationals køreplan for lukning af Guantánamo. 34 medlemmer af Folketinget har skrevet under.

Amnesty afleverer køreplanerne til præsident George W. Bush den 11. januar, og Amnesty i Danmark forærer kopier af de danske underskrifter til både den amerikanske ambassadør og statsministeren.

Over hele verden arrangerer Amnesty fredag protester mod Guantánamo for at sætte fokus på den umenneskelige og nedværdigende behandling, som fangerne i krigen mod terror bliver udsat for. Størstedelen af fangerne sidder i isolation, og ingen af dem ved, hvor længe de skal sidde fængslet.

I dag er der omkring 300 fanger tilbage på Guantánamo. Ca. 80 af dem sidder fast i en position, hvor de er fri til at rejse, men risikerer tortur, fængsling og mishandling, hvis de vender tilbage til deres hjemland.

Amnesty opfordrer både den danske regering og andre landes regeringer til at modtage nogle af de fanger fra Guantánamo, som ikke kan vende tilbage til deres hjemlande.

Eva Hesse:
– Den danske regering og EU-landene bør alvorligt overveje muligheden for at tage imod nogle af de Guantánamo-fanger, som ikke kan vende hjem i sikkerhed, og give dem mulighed for at begynde et nyt liv. Det drejer sig om mennesker, der har været uretmæssigt indespærret i op til 6 år og nu er havnet i et ingenmandsland.

Det Poetiske Bureau, som udgiver den danske udgave af “Digte fra Guantánamo” i samarbejde med Amnesty, inviterer til reception fredag (se u-landsnyts kalender under dato 11.01.08).