Så klar lød beskeden fra flere af de veloplagte oplægsholdere, der – fra hver deres indfaldsvinkel – tog fat i nogle af de fodspor, som mere end 25 års dansk udviklingssamarbejde har sat i Himalaya-landet.
Det skete da Ingeniørforeningens Ulandsfaglige Selskab (IDA Global Development) i december holdt debatmødet ”Når Danmark lukker og slukker i Nepal".
”Ja, jeg er jo lidt ked af titlen på mødet her; Når Danmark lukker og slukker i Nepal. Jeg er nemlig overbevist om, at mange danske NGOer fortsætter arbejdet derude", anførte Lisbeth Møller, programchef i Care Danmark, og fortsatte:
"Care Danmark har været i Nepal i 25 år, og vi agter at blive. Det samme tror jeg gælder andre organisationer, der også har været der i mange år. Der er stadig meget arbejde at gøre".
Særlig marklant har den danske indsats været på menneskeretsområdet, som bl.a. omfatter retssikkerhed og demokratisering. Her vil Danmark blive stærkt savnet.
”Danmark har uden tvivl været ”lead” på menneskeretsområdet i Nepal og i forhold til de overgangsperioder, som landets retsstatsinstitutioner har været igennem", sagde Mie Roesdahl fra Institut for Menneskerettigheder i København.
"Bl.a. har Danmark fået stor ros for at støtte opbygning af Højesterets-institutionen i Nepal og styrkelse af menneskerettighedskommissionen,” anførte hun.
"Skørt hvis ikke Danmark støtter NGO´ers fortsatte arbejde"
Til opmuntring indledte Lisbeth Møller sit oplæg med den danske rap-sanger Per Vers´ sang ”På toppen”, som han har lavet i samarbejde med Care Danmark i 2015, da overskuddet fra Børnenes U-landskalender netop gik til Himalayas glemte børn.
Lyt til Per Vers På toppen https://www.youtube.com/watch?v=J3V6pvZNHMg
”Det er jo fuldstændigt skørt, hvis Danmark beslutter sig for ikke at støtte danske organisationer, der er i Nepal, som er et af de fattigste lande i verden, med et stor demokratisk underskud og stor fødevareusikkerhed. Landbrugsproduktionen er meget sårbar i forhold til klimaforandringer”, fremførte Lisbeth Møller og uddybede:
”Argumenterne for at blive i Nepal er vægtige og mange, og vi er nogen, der har tænkt os at blive, selv om Nepals myndigheder ikke just er med til at fremme NGO-samarbejdet.”
Lisbeth Møller henviste til, at de nepalesiske myndigheder i mange tilfælde er meget sendrægtige i forhold til f.eks. at godkende donor-eller NGO-samarbejde eller give arbejdstilladelse til NGO-ansatte fra udlandet.
"Meget uheldigt, at Danmark trækker sig nu"
Neil Webster, seniorforsker fra DIIS (Dansk Institut for Internatinale Studier), gennemgik nogle af de hovedområder, hvor Danmark har bidraget med støtte og kapacitetsopbygning.
Det er bl.a. god regeringsførelse og decentraliseringsproces for at styrke ansvarlighed, lokal udvikling og lokale regeringskræfter.
Neil Webster sagde, at det har været meget positivt, at også NGOerne er blevet involveret og inddraget i bl.a. bekæmpelse af korruption og i forhold til at overvåge lokale budgetter.
I Nepal siger vi ikke længere ”no news is good news. I Nepal taler vi om, at ”bad news is good news, ” forklarede Neil Webster.
Han brugte udtrykket ”bad news is good news” for at illustrere, hvordan aktive civilsamfundsorganisationer og medier nu kan fortælle de dårlige historier om f.eks. korruption og magtmisbrug, som er udbredt i Nepal – især blandt magteliten i Kathmandu.
Det kunne de ikke tidligere, hvor ytringsfriheden blev undertrykt.
”Men korruptionen er ikke så slem, som den har været, og selv om decentraliseringen går langsomt, er der stadig brug for, at nogen kan skubbe i den rigtige retning".
"Der er stadig åbenlyse mangler især i forhold til det lokale demokrati på landsby- og distriktsniveau. Så det er meget uheldigt, at Danmark trækker sig nu,” sagde Neil Webster.
Mie Roesdahl fra Institut for Menneskerettigheder fulgte op med at lægge vægt på den store forskel, som dansk bistand har betydet.
Konkret nævnte hun som eksempel, at antallet af indsatte i fængsler, der udsættes for tortur og mishandling og krænkelser af menneskerettigheder er faldet betydeligt bl.a. på grund af den danske støtte til at styrke retsstat og menneskerettigheder i Nepal.
Fredsopbygning tager årtier
”Nepal er et svært land at arbejde i. Det er vigtigt, at de donorer, der arbejder her, kender landet godt", anførte Mie Roesdahl og lagde til:
"Danmark har været i Nepal i mange år og bidraget til fredsløsninger og til at styrke kendskabet til menneskerettigheder. Bl.a. har vi støttet, at alle nepalesere har fået statsborgerskab, således at de i dag har lige adgang til sociale og sundhedsmæssige ydelser”.
Mie Roesdahl sagde også, at fredsopbygning i et land som Nepal tager lang tid – flere årtier, og det er svært at se, hvem, der skal tage over, når Danmark ikke længere skal være i Nepal.
En politisk beslutning at lukke i Nepal
Danmarks ambassade i Kathmandu lukkes ned snart, men de aftalte Danida-programmer fortsætter, til de udløber i 2018.
Det fortalte Ulrich Sørensen, der er sektionsleder for Asien og Latinamerika i Danida. Han nævnte også, at lukningen af ambassaden er en politisk beslutning, som skyldes, at der er færre penge til udviklingsbistand end tidligere.
”Valget stod imellem, om der skulle færre penge til de enkelte lande eller om nogen lande skulle lukkes helt ned. Nepal blev således udpeget som et af de lande, hvor dansk udviklingsbistand lukker ned,” sagde Ulrich Sørensen.
Han gjorde gældende, at det ikke udelukker, at danske NGO’er kan forblive i Nepal.
I efteråret 2017 vil der blive lavet en evaluering af den hidtidige danske udviklingsbistand i Nepal, og når programmerne er udfaset i slutningen af 2018, indgås der en aftale med regeringen i Katmandu om politiske konsultationer inden for udvalgte områder.
Til den tid vil Nepal stadig tilhøre gruppen af såkaldt mindst udviklede (LDC)-lande, der tæller 48 af verdens mest udsatte og fattigste nationer.
Landets myndigheder regner tidligst med at graduere fra denne gruppe til at være "bare" udviklingsland i år 2022.
Mødet "Når Danmark lukker og slukker i Nepal" blev holdt den 6. december i Ingeniørhuset på Københavns havnefront som det sidste af en række debatmøder og arrangementer om globale og danske udviklingstemaer, som IDA Global Development har stået for i 2016.
Linda Nordahl Jakobsen er freelance journalist med omfattende viden og erfaring om u-lande. Hun er bestyrelsesmedlem i den almennyttige forening, Globalnyt, der står som udgiver af denne nyhedstjeneste.
Se meget mere om det spændende land i verdens højeste bjergkæde på
https://en.wikipedia.org/wiki/Nepal
DOKUMENT
Den danske bistand
I overensstemmelse med regeringens beslutning om at fokusere det danske udviklingssamarbejde og reducere antallet af prioritetslande vil Nepal blive udfaset som prioritetsland.
Udfasningen vil foregå gradvist frem mod 2018 med henblik på at konsolidere og sikre bæredygtighed af udviklingssamarbejdet.
Der etableres i 2017 en midlertidig styringsenhed for at understøtte partnere i processen, hvor det danske udviklingssamarbejde udfases, således at det sikres, at investeringerne leverer de forventede resultater, samt at der sker en forsvarlig lukning af de danske engagementer.
Udviklingssamarbejdet med Nepal fokuserer på fattigdomsbekæmpelse med en rettighedsbaseret tilgang, der fremmer fred og demokratisering og tilgodeser den fattigste del af befolkningen.
Det overordnede formål er at bidrage til varig fred, respekt for menneskerettigheder og demokratisk regeringsførelse samt at fremme økonomisk vækst, beskæftigelse og adgang til vedvarende energi.
Det retter sig mod FN's Verdensmål 5 (Ligestilling mellem kønnene), mål 7 (Bæredygtig energi), mål 8 (Anstændige jobs og økonomisk vækst), mål 16 (Fred, retfærdighed og stærke institutioner) og mål 17 (Partnerskaber for handling).
Vækst og beskæftigelse: Der blev i 2013 givet et samlet tilsagn på 400 mio. kr., som dækker perioden 2013-2018. Programmet har til formål at styrke inklusiv økonomisk vækst med fokus på forbedrede levevilkår og fattigdomsbekæmpelse og fokuserer på det østlige Nepal.
Vedvarende energi: Der blev i 2012 afgivet et tilsagn på 205 mio. kr. for perioden 2012-2017. Programmet har til formål at levere vedvarende energi i landområderne, der befinder sig uden for det centrale energinet.
Fred, menneskerettigheder og god regeringsførelse: Der blev i 2014 givet tilsagn på 200 mio. kr. til programmet for perioden 2014-2018. Tilsagnet samler i ét program Danmarks støtte til fredsprocessen, menneskerettigheder og god regeringsførelse. Programmet indeholder også et multi-donorsamarbejde med støtte til Governance Facility.
I 2017 planlægges over nærværende konto udbetalt i alt ca. 189 mio. kr. til Nepal. Hertil kan komme udbetalinger fra bl.a. den humanitære ramme, danske civilsamfundsorganisationer samt regionale og tematiske initiativer.
Aktivitetsoversigt: Nye tilsagn
Mio. kr.
Vækst og beskæftigelse………………………..
Fred, menneskerettigheder og god regeringsførelse
2016: 4,6 mio. kr, intet de følgende år (2017 – 2018)
2019 2020: Forventede udbetalinger:
7,4 0,5 mio. kr.
Kilde: Anmærkningerne til regeringens finanslovsforslag 2017
Nepal blev dansk programsamarbejdsland, som det hed dengang, i december 1989.