Danske nødhjælpspenge til ofre for borgerkrigen i det nordlige Nigeria

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Onsdag erklærede handels- og udviklingsministeren sig klar til at støtte den humanitære indsats i det nordlige Nigeria og nu er pengene på vej. 6,2 mio. til Røde Kors og 6,2 mio., der allerede var bevilget til FN, til FN’s flygtningeorganisation.

Danmark støtter ofrene for den kraftigt forværrede humanitære situation i Nigeria og nabolandene med 12,5 mio. kr. gennem Røde Kors og FN. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

De voldsomme angreb på civilbefolkningen fra den ekstremistiske gruppe Boko Haram har forårsaget massive fordrivelser fra landdistrikter til hovedbyer i det nordøstlige område og til nabolandene Niger, Tchad og Cameroun.

Der afsættes derfor nu 6,2 mio. kr. til Den Internationale Røde Kors Komités (ICRC) aktiviteter i det nordøstlige Nigeria. Derudover afsætter FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) 6,3 mio. kr. fra en dansk-finansieret nødhjælpspulje til aktiviteter i Nigeria, Tchad og Cameroun, hvor mange flygtninge i disse dage søger hen.

Ministeren: Danmark skal vise solidaritet

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

“Ofrene for Boko Harams angreb har brug for hjælp. Vi skal vise vores solidaritet med de ramte familier og bidrage til, at de får mad, tøj, husly og mulighed for at komme igennem krisen.”

”Nødhjælpsarbejderne i Røde Kors og FN gør et fantastisk stykke arbejde, som vi godt kan være stolte over at bakke op om. Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvad der foregår, og det er vigtigt at det internationale samfund står klar til at hjælpe i denne alvorlige situation.”

Nigerias regering erklærede i maj 2013 undtagelsestilstand i de tre nordøstlige delstater Borno, Yobe og Adamawa, som følge af de tiltagende angreb fra Boko Haram.

Nye satellitbilleder viser store ødelæggelser

Det seneste angreb fandt sted i begyndelsen af januar 2015 i og omkring byen Baga i delstaten Borno, og vurderes til at være det mest dødbringende Boko Haram-angreb i fem år.

Amnesty International har torsdag offentliggjort satallitfotos af byen Doron Baga, der viser byen før og efter angrebet 7. januar.

Af billederne fremgår det tydeligt, at store dele af byen er ødelagt.

Se billederne og læs mere på organisationens websted.

Mange – men usikkert hvor mange – flygtninge

FN vurderer, at der i alt er ca. 1,5 mio. internt fordrevne i Nigeria. Der er dog usikkerhed om tallene, da de fordrevne både huses i lejre og blandt lokalbefolkningen.

Mange internt fordrevne er flygtet uden ejendele og er blevet adskilt fra deres familier under flugten.
Behovet for akut nødhjælp i form af mad, tøj og husly er stigende, og det samme gælder behovet for genetablering af kontakt mellem familiemedlemmer.

Støtten til UNHCR vil blive brugt på deres flygtningerelaterede aktiviteter i Nigeria og nabolandene Tchad og Cameroun.

Bidraget til ICRC går til deres indsats til støtte for de mange internt fordrevne og flygtninge i regionen, herunder med fødevare- og sundhedsbistand. ICRC’s appel for 2015 er på ca. 145 mio. kr. men forventes som følge af de stigende uroligheder at blive udvidet over de kommende måneder.

Danmarks bidrag er sammen med et bidrag fra Storbritannien de første til denne appel, skriver Udenrigsministeriet.