Danske penge til at indarbejde klimaforandringer i Afrikas udvikling

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Finansudvalget har 6. december tiltrådt en bevilling på 40 mio. kr. til rådgivning af afrikanske lande om integration af klimaforandringerne i de nationale udviklingsplaner, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Formålet er at hjælpe de afrikanske lande dels med bedre at forstå, hvordan klimaforandringerne påvirker udviklingsprocessen i deres land, dels med at drage de nødvendige konsekvenser heraf i de nationale politikker og beslutninger.

Klimaforandringerne vil ramme de afrikanske lande særligt hårdt, selv om disse lande ikke har skabt problemerne. Mange afrikanske lande har udarbejdet nationale klimatilpasningsplaner, men de er endnu kun i begrænset omfang integreret i planlægning og gennemførelse af udviklingsprocessen.

Klimatilpasning kan f.eks. være at indføre mere tørkeresistente afgrøder i landbruget, styrke forvaltningen af vandressourcer til drikkevand og landbrug eller sikre transportinfrastruktur mod ødelæggelse i forbindelse med hyppigere storme eller oversvømmelser. Programmet gennemføres i samarbejde mellem FNs Miljøprogram (UNEP) og FNs Udviklingsprogram (UNDP).

Det nye program præsenteres i denne uge på Bali i forbindelse med den 13. Partskonference under FNs Klimakonvention, hvor der forhåbentligt vil blive opnået enighed om en køreplan, der skal føre frem til en ny klimaaftale i København i 2009 til erstatning for den nuværende Kyoto-aftale.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– Jeg godkendte det danske Klimahandlingsprogram allerede i 2005, og klimascreening og tilpasning er nu i fuld gang i de danske programsamarbejdslande – også de afrikanske. Vi må imidlertid ikke glemme resten af Afrika.

– Jeg er derfor glad for, at vi gennem et tæt samarbejde med 2 FN-organisationer nu kan tilbyde de afrikanske lande, der måtte ønske det, konkret bistand til planlægning og integration af klimaforandringerne i de nationale udviklingsplaner. Programmet er et vigtigt bidrag til imødegåelse af klimaproblemerne i Afrika.

Yderligere oplysninger hos souschef Anne Marie Sloth Carlsen, Danidas kontor for Miljø og Bæredygtighed, Udenrigsministeriet, tlf. 33 92 15 30