Nikoline Sarsgaard Klausen i Sydsudan. (Foto: Dansk Røde Kors)
Fra midnatssol og isbjørne i det nordlige Grønland til ørkensol og selvmordsbomber i det krigshærgede Irak.
Nikoline Sarsgaard Klausen er kommet vidt omkring, men selv om hun er født med en god portion rejselyst, var det aldrig planen, at hun skulle arbejde som sygeplejerske i nogle af verdens mest ugæstfrie egne.
Da hun begyndte at studere, var det andre drømme, der trak.
”Jeg ville være hjemmesygeplejerske. Det var mit mål, og det kommer jeg måske til at prøve en dag,” siger hun.
Den anden prisvinder er den 57-årige anæstesisygeplejerske Lindy Lillelund fra Silkeborg. Se meget mere om ham på
https://www.rodekors.dk/nyheder/udlandsarbejdet-kraever-kreativitet-og-et-ubekymret-sind
Der kommer til at gå nogle år, før hjemmesygeplejen får glæde af Nikoline Sarsgaard Klausen. I stedet har den 30-årige sygeplejerske viet en del af sin karriere til at rejse verden rundt med Læger uden Grænser, og derfor modtager hun Florence Nightingale-medaljen.
Det var en kollega på et grønlandsk sygehus, der plantede frøet.
”Han var selv på vej til en udstationering og spurgte mig med et smil på læben, om jeg ikke havde lyst til at arbejde i shorts og sandaler i stedet for overtrækstøj. Jeg tyggede lidt på det og besluttede mig for at gøre det.”
Beslutningen førte hende til Sydsudan og Irak, hvor hun har ydet medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt og i dyb fattigdom med krig og ødelæggelse lige i hælene.
”Alle har ret til lægehjælp. Det er min opgave at yde det, og så må jeg tro på, at der er andre, der sørger for min sikkerhed,” siger Nikoline Sarsgaard Klausen.
I Irak har hun været med til at oprette mobile sundhedsklinikker, og i Sydsudan var hun med til at vaccinere flere end 30.000 børn.
Interviewet i lokalavisen
I et interview med Helsingør Dagblad fortæller hun, at hun drev tre sundhedshuse sammen med de lokale i Sydsudan under sit seks måneder lange ophold fra marts 2015.
Det var især vacciner mod mæslinger og polio, der var brug for, men de skulle også tage sig af mange tilfælde af malaria, og i slutningen af opholdet blev hun selv syg. "Jeg fik betændelse i et sår og kunne ikke komme mig over det igen", fortæller hun til avisen.
I begyndelsen af 2016 fik hun mulighed for at starte et projekt i Irak, hvor man med mobile sundhedsklinikker bl.a. undersøgte kvinder før og efter deres fødsler.
"Vi screenede også for om der var folk i området, der reelt var underernærede. Mange af dem var flygtet fra Islamisk Stat, og der var en del med posttraumatisk stress, fortæller hun til Helsingør Dagblad, som interviewer hende i anledning af at hun – der er adopteret fra Korea – voksede op hos sine adoptivforældre i landsbyen Nygård vest for sundbyen.
Lige nu holder Nikoline Sarsgaard Klausen pause fra rejselivet, mens hun videreuddanner sig til anæstesisygeplejerske på Bispebjerg Hospital og har bopæl på Østerbro i København.
Men hun vil bestemt ikke afvise, at hun igen en gang i fremtiden lader sig udsende. Læs mere på
https://www.rodekors.dk/nyheder/tilfaeldigheder-har-sendt-nikoline-verden-rundt