Danske sygeplejersker hyldes med prestigefyldte internationale medaljer

Vicegeneralsekretær Lene Krogh fra Røde Kors i Danmark til venstre, Rikke Dalsted, Kamma Skaarup, Mie Ravnemose Terkelsen og Grete Christensen, der er forperson i Dansk Sygeplejeråd (DSR).


Foto: Søren Svendsen/Dansk Sygeplejeråd
Laurits Holdt

16. august 2023

”Florence Nightingale-medaljen er den fornemste udmærkelse, en sygeplejerske kan få. Ligesom Florence Nightingale har Mie Ravnemose Terkelsen, Rikke Dalsted og Kamma Skaarup været med til at redde liv og gøre en stor forskel for mennesker i nød. De har vist, hvad sygeplejersker kan og gør. Både herhjemme og ude i verden,” siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen ifølge fagbladet Sygeplejersken.

I over hundrede år har sygeplejersker verden over modtaget Florence Nightingale-medaljen for deres arbejde i katastrofe-, krigs- og konfliktområder. Hædersbevisningen uddeles af Internationalt Røde Kors og Dansk Sygeplejeråd, og det er den mest prestigefyldte internationale anerkendelse, man kan modtage som sygeplejerske.

I år er der 37 modtagere fra 22 forskellige lande – tre af dem er danske. Dermed slutter de sig til den fornemme klub på i alt 47 danskere, der har modtaget medaljen gennem tiden siden 1920.

Medaljerne blev overrakt af vicegeneralsekretær Lene Krogh fra Røde Kors i Danmark med deltagelse af formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

Kamma Skaarup

Kamma Skaarup er anæstesisygeplejerske, og hun har været udsendt for Læger uden Grænser ni gange – senest i Ukraine.

Hun har blandt andet været med til redningsaktioner på Middelhavet og hjulpet i den nu nedbrændte flygtningelejr Moria på Lesbos. Hun har også behandlet mennesker på flugt fra krig og tortur andre steder i verden som Sydsudan, Afghanistan, Belarus og Nigeria. Udover sit arbejde som sygeplejerske udsendes Kamma Skaarup som medicinsk teamleder for organisationen.

”Det er en fantastisk anerkendelse. Det er jo ikke kun et arbejde – det er også en måde at leve på, som repræsenterer mine værdier, og det, jeg står for,” siger Kamma Skaarup og forstætter:

“Det er ikke kun en professionel, men også en personlig anerkendelse. Samtidig føles det også lidt skørt, for jeg synes ikke, at den kun skulle være til mig. Det er jo på vegne af mange forskellige mennesker. Mennesker, der støtter mig. Dem, jeg arbejder sammen med. Patienter, der viser mig deres tillid.”

Mie Terkelsen

Akutsygeplejersken Mie Terkelsen har været udsendt for Læger uden Grænser fem gange.

Ligesom Kamma Skaarup har hun arbejdet i flygtningelejren Moria på Lesbos og i Nigeria.

Derudover har hun hjulpet hårdt sårede patienter med krigsskader i Gazastriben, og på sin seneste udsendelse til Pakistan hjalp hun blandt andet med behandlinger for et stort malariaudbrud og en kæmpe underernæringskrise efter de katastrofale oversvømmelser sidste år.

“Jeg er vældig stolt og også lidt overvældet. Jeg er glad for det fokus, medaljen skaber til sygeplejefaget men især på alt det, der foregår ude i verden,” siger Mie Terkelsen.

Rikke Dalsted

Den tredje danske sygeplejerske, der i år modtager Florence Nightingale-medaljen, er Rikke Dalsted, som er Leder af Dansk Røde Kors’ Sundhedsklinik for udokumenterede immigranter i Danmark.

Udover sin sygeplejerskeuddannelse har Rikke Dalsted en ph.d. og en kandidatgrad i sociologi og katastrofehåndtering. Siden 2020 har hun ledet ledet flere Røde Kors-sundhedsklinikker for flygtninge med illegalt ophold i Danmark. Personalet og de mange frivillige i klinikkerne tilbyder grundlæggende sundhedspleje til afviste asylansøgere, migranter og ofre for menneskehandel.

Hun har også været udsendt som sundhedskoordinator under covid19-epidemien i Kenya i foråret 2020. Hun har arbejdet med at implementere sundhedsprogrammer i Sydsudan i 2015-2016 og i Libyen i 2014, hvor hun især har arbejdet med flygtninge.