Danske unge i dialog med Mellemøsten

Redaktionen

Granaterne rammer Gaza i øjeblikket, og når kampvognene ruller, er dialogen det første offer. Samtale er imidlertid eneste farbare vej frem. Både internationalt og herhjemme.

Derfor starter Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) nu et storstilet dialogprojekt, hvor 40 unge fra Danmark og Mellemøsten skaber dialog på tværs af kulturer, religioner og landegrænser.

Af Arne Simonsen
kommunikationskonsulent i DUF
artikel i DUFs seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag

Afbrænding af Dannebrog, boykot af danske varer og diplomater på overarbejde. Muhammed-tegningerne og de efterfølgende debatter skabte vrede i Mellemøsten, og mange danskere fik et negativt syn på muslimer.

Manglen på forståelse og samtale er baggrunden for, at DUF sætter gang i projektet med 40 unge “dialogambassadører”.

– Muhammed-tegningerne skabte frustrationer, konflikter og grobund for fremmedhad. Unge er ofte åbne over for andres synspunkter og værdier, og derfor kan de skabe dialog, der ændrer holdninger. Det er centralt at engagere unge, for de er morgendagens beslutningstagere og meningsdannere, anfører DUFs internationale chef, Julie Koch.

Dialog på skoler og gymnasier

Siden 2005 har DUF støttet børne- og ungdomsarbejde i Mellemøsten.

Danida har nu bevilget 2,3 mio. kr. til dialogprojektet i 2009. DUF uddanner således 20 unge fra Danmark, 10 fra Jordan og 10 unge fra Egypten til dialogambassadører.

De unge, der er 18-30 år, vil bl.a. tage ud på skoler, gymnasier, højskoler og hos ungdomsorganisationer for at debattere med andre unge:

– Mange unge danskere har ingen venner med arabisk-muslimsk baggrund. Dialogprojektet giver de unge mulighed for at sætte ord på undren og frustrationer, siger Julie Koch.

Hun understreger, at dialogen foregår på et solidt grundlag, fordi de 40 unge trænes i formidling, dialog og forståelse af forholdet mellem Vesten og Mellemøsten.

Integration bygger på dialog

De seneste 3 år har DUF arrangeret flere dialogseminarer i Mellemøsten og støttet danske ungdomsorganisationers samarbejde med børn og unge i regionen. Unge fra Egypten og Jordan er meget interesserede i dialog med danske unge, hvilket pilotprojektet bygger videre på.

Men dialogprojektet handler også om integration i Danmark. Halvdelen af de 20 dialogambassadører fra Danmark vil således have en anden etnisk baggrund.

– Unge muslimer føler sig ofte misforstået. Det viser sig i en afmagt både over for det danske samfund og deres kulturelle rødder. Men vi er nødt til at diskutere værdier, holdninger og identitet, hvis vi vil forebygge konflikter, gør DUFs integrationskonsulent, Noman Malik, gældende.

Fra spejdere til politisk aktive

De 20 danske dialogambassadører vælges blandt de 10 etniske ungdomsorganisationer, som DUF samarbejder med i Danmark, og blandt DUFs 70 medlemsorganisationerne, der f.eks. består af studenterråd, politiske ungdomsorganisationer og spejdere. Dialogambassadørerne repræsenterer dermed et bredt udsnit af ungdommen.

Dialogambassadørerne vil gå i dialog med over 1.500 “almindelige” unge fra Danmark, Jordan og Egypten. Desuden vil de være med til at nuancere debatten i danske og arabiske medier.

Se også www.duf.dk