Dansker i Burma: Lang vej til reelt demokrati trods valgdag i november

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KOMMENTAR

Lærke Skærlund, der for tiden opholder sig i Burma i forbindelse med researcharbejde for Operation Dagsværk (OD)s kampagne, fortæller i en presse-udtalelse fra OD søndag om de dårlige demokratiske udsigter for landet, der går til valg d. 7. november.

Fredag offentliggjorde militærstyret i Burma datoen for landets første valg i 20 år: det ligger nu fast at burmeserne skal til stemmeurnerne søndag d. 7. november 2010.

Selv om det i første omgang lyder som en demokratisk beslutning fra landets styre at holde valg, har de burmesiske myndigheder formået at standse den demokratiske proces, allerede inden den er begyndt: både for vælgerne men også for oppositionspartiet, National League for Democracy (NLD), der ledes af den tilbageholdte Aung San Suu Kyi.

Nye valglove forhindrer flygtninge og Suu Kyi i at deltage

Forud for valget har det burmesiske styre vedtaget en række nye valglove, der stiller det kommende valg i et temmelig kritisk lys. F.eks. får de 2 millioner burmesiske migranter, der lever i Thailand uden ID-kort, ikke lov at stemme til valget.

Også de politiske partier har fået lagt forhindringer i vejen af styret. At valgdatoen først er offentliggjort 3 måneder før valgdagen, betyder at de eventuelle oppositionspartier kun har meget begrænset tid til at forberede deres valgkampagner, modsat de partier, som står i direkte eller indirekte relation til militærstyret.

Til sammenligning blev valgdatoen offentliggjort 15 måneder før det sidste valg i 1990 (dette valg vandt Aung San Suu Kyis parti, NLD, hvorefter juntaen annullerede valget, red.).

Desuden er Aung San Suu Kyi, som fortsat leder NLD, udelukket fra at kunne stille op i kraft af styrets nyligt vedtagne lov om, at tidligere straffede ikke må kandidere til valg.

En lov der uden tvivl er møntet på at forhindre den populære Suu Kyis deltagelse i valget. At Suu Kyi, som har siddet i husarrest næsten uafbrudt i 14 år, betegnes som tidligere straffet skyldes udelukkende det faktum, at hun er leder af oppositionen og derfor kriminel i styrets øjne.

Delte meninger om valget

– De tekniske omstændigheder i valgforløbet og styrets nye valglove viser, at der stadig er lang vej igen mod at nå et reelt demokrati i Burma, forklarer Lærke Skærlund, som er bestyrelsesmedlem i Operation Dagsværk og samtidig frivillige på organisations sekretariat.

Hun er sammen med 15 andre frivillige for tiden i Burma og Thailand, for at undersøge især uddannelsesforholdene for unge burmesiske migranter.

På Dagsværk-dagen 2010, der finder sted onsdag d. 3. november, arbejder de danske gymnasieelever for at støtte uddannelse i grænseområdet mellem Burma og Thailand.

De frivillige forventer ikke at møde vild begejstring over det forestående valg hos burmeserne.

– Der er delte meninger omkring betydningen af valget blandt de burmesere, vi har talt med, fordi valget netop ikke er demokratisk. Men der hersker bred enighed om, at forandring er nødvendig – og at uddannelse af de unge burmesere, som er fokus for årets Dagsværk-projekt, er en essentiel del af demokratiseringsprocessen, anfører Lærke Skærlund.

Se også
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=35621&Cr=Myanmar&Cr1=

Yderligere oplysninger hos:
Bjarke Lindemann Jepsen, kommunikationsmedarbejder
tlf. 33 11 45 40, mobil 30 25 82 75
e-mail [email protected] eller [email protected]
Se også web: www.od.dk/burma