Dansker i Pakistan: Børn spiser græs

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Sara Schlüter
pressemedarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke

International direktør i Mellemfolkeligt Samvirke, Birte Hald, er rejst til Pakistan for FN og beretter at mange hårdt ramte må spise græs blot for at fylde maven.

Birte Hald er udsendt gennem det danske udenrigsministerium som deputy team leader på det særlige UNDAC-team, der skal bistå med at koordinere nødhjælpen.

– Katastrofen er så ufattelig stor, at selv om vi gør alt, hvad vi kan for at speede nødhjælps-arbejdet op, er det en næsten umulig opgave at få nødhjælp ud til de mange millioner, der har akut behov, siger Birte Hald.

Oversvømmelserne fortsætter med at berøre nye millio-ner, som må flygte fra vandmasserne, der æder landbrugsjorden, deres hjem og levebrød.

– Alene i går var der 1 million nye fordrevne, da nogle broer og diger brød sammen nede syd på. Vandbårne lidelser som diarre, hudsygdomme og luftvejssygdomme er i kraftig stigning, samtidig med, at folk begynder at vise klare tegn på under- og fejlernæring. Især diarresygdommene er en reel trussel for børn, gamle og syge, fortæller Birte Hald.

– Det er en tikkende bombe, og der er behov for mobile klinikker, vandrensningstabletter, vandrensnings og sanitetsudstyr af nogle dimensioner, som det internationale samfund nok ikke kan stampe op af jorden, siger hun.

Græs eneste mad

– Vi får øjenvidneberetninger ind om desperate situationer, hvor børn drikker vand af vandpytter, og spiser græs for at fylde maven. Det er vigtigt, at vi får råbt verden op om denne katastrofe, siger Birte Hald.

Som udsendt for FN arbejder Birte Hald ikke for ActionAid, som Mellemfolkeligt Samvirkes indsamling til Pakistan går til, men hun har været i tæt kontakt med dem.

ActionAid hjælper nu over 54.000 mennesker med at overleve og indenfor de næste 2 måneder vil organisationen være i stand til at hjælpe over 120.000.

Men selv om nødhjælpen er kommet op i gear, og donationerne begynde at komme ind fra hele verden, er der lang vej endnu, før de mellem 15 og 20 millioner oversvømmelsesramte kan få hjælp.

Yderligere oplysninger hos:
Sara Schlüter
Tlf. 77 31 00 46 og mobil 60 43 43 21