Dansker i spidsen for jordskælvs-nødhjælp i Indonesien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den erfarne danske nødhjælpsarbejder Peder Damm skal stå i spidsen for hele den internationale hjælpeaktion efter jordskælvet i Indonesien. Det har Internationalt Røde Kors nu meddelt danskeren, som dermed får rigeligt at se til i den kommende tid, skriver Dansk Røde Kors i en pressemeddelelse fredag.

I forvejen er Peder Damm leder af Dansk Røde Kors-arbejdet i jordskælvsområdet, så han er klædt godt på til den nye opgave.

– Vi knokler stadig for at få mad, medicin og lægehjælp frem til de mange, som er blevet ramt af jordskælvet. Samtidig er det vigtigt at sikre endnu bedre koordinering mellem Røde Kors og de mange andre organisationer, som lige nu er i området, fortæller han.

Over 6.000 omkom ved forrige lørdags jordskælv i Indonesien. Omkring 20.000 blev alvorligt kvæstet, mens omkring 200.000 mistede deres hjem og har akut brug for husly.

– Vi gør alt for at undgå, at der opstår store teltlejre hernede. De bliver alt for let permanente, for der kan gå lang tid, inden husene er genopbygget, og folk kan vende hjem. Derfor forsøger vi bl.a. at få værtsfamilier til at give jordskælvsofrene husly. De sociale strukturer er stærke i Indonesien, og midt i tragedien er det glædeligt at se, hvor gode folk er til at hjælpe hinanden, siger Røde Kors-chefen.

Peder Damm er 47 år og fra Varde. Han har en fortid i det danske forsvar, men de sidste 16 år er al hans tid gået med det internationale Røde Kors-arbejde.

International chef i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, er i øjeblikket i jordskælvsområdet i Bantul i Indonesien.

En uge efter jordskælvet melder han om store behov for hjælp. Der er omfattende ødelæggelser, mange hårdt sårede og de første udbrud a diarre. Han kan også fortælle, at Internationalt Røde Kors første appel til verdenssamfundet om 60 mio. kr. ikke er nok.

Dansk Røde Kors samler ind til hjælpearbejdet i Indonesien. Man kan støtte med 100 kroner ved at ringe 90 56 56 56. Det er også muligt at betale via giro 9 30 30 30 eller direkte fra Dansk Røde Kors hjemmeside.

Læs mere på www.drk.dk