Dansker ny formand for FNs torturvagthund

Jens Modvig


Foto: DIGNITY Institute
Forfatter billede

Kampen mod tortur og umenneskelig behandling er for mig en overordentlig meningsfuld beskæftigelse. Jeg har arbejdet imod tortur i over 20 år og glæder mig til at stå i spidsen for komiteens arbejde”, siger han i en pressemeddelelse fra DIGNITY og uddyber:

“Vores fornemste opgave er at rådgive staterne om, hvordan de bedst sikrer borgerne en værdig og anstændig behandling, også når borgeren er frihedsberøvet af politiet eller indsat i fængsel. Vi skal ikke blot udtale kritik, men etablere en konstruktiv dialog, så der sker forbedringer for konkrete mennesker”.

“Jeg vil arbejde for, at vi følger bedre op på vore anbefalinger, så der kommer yderligere reelle forandringer for de millioner af mennesker, som verden over er påvirket af tortur og uværdig behandling”, siger den 62-årige danske læge.

FN’s torturkomite er en ekspertkomite, som har til opgave at sikre, at de lande, der har underskrevet FN’s Torturkonvention, også overholder den. Dette overvåges ved, at de lande, der har ratificeret (statsretlig bindende undertegnet) konventionen, regelmæssigt indrapporterer, hvordan de overholder den.

Komiteen undersøger disse rapporter og har jævnlige møder med landedelegationer, hvor rapporten vurderes.

Danmark blev senest eksamineret i december i fjor, hvor der var klare anbefalinger – bl.a. om anvendelsen af isolationsfængsling og det ønskelige i at indskrive torturkonventionen gundsætninger direkte i dansk lovgivning.

Udover at eksaminere lande behandler komiteen bl.a. individuelle klager om overtrædelser af torturkonventionen.

Komiteen har ti medlemmer, som vælges for fire år ad gangen. Jens Modvig blev valgt enstemmigt. Se mere på hjemmesiden for The Committee Against Torture (CAT)

Inden for arbejdet med de internationale menneskerettigheder har Danmark gjort bekæmpelse af tortur overalt i verden til en af sine mærkesager.

Danmark fremlægger således hvert år resolutioner mod tortur i FN’s Generalforsamling i New York og FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve.

Dengang i oktober 2013

Der var kamp om fem pladser, dengang i oktober 2013, da Jens Modvig opnåede valg til FN-komiteen. Medlemslandene havde i alt indstillet otte kandidater og danskeren optrådte som fælles-nordisk kandidat.

Modvig har i sit arbejde siden bl.a. lagt vægt på stærkere samarbejde mellem Torturkomitéen, Underkomitéen for bekæmpelse af tortur (SPT) og FN’s Specialrapportør for tortur – og på at styrke sammenhængen mellem antitortur-indsatser og udviklingssamarbejdet.

Jens Modvig indledte sin internationale løbebane i 1994 som lægekonsulent i Det Internationale Rehabiliteringsråd for Torturofre, (IRCT), der har sæde i Danmark. I 1999 førte det til ansættelse som lægelig direktør for IRCT, som er verdens førende organisation indenfor rehabilitering af torturofre.

En langt spring for en mand, der som ung blev musiksproglig student fra Virum statsskole (i 1972).

Årene i IRCT…..

I 2000 blev han udnævnt til at efterfølge navnkundige og nu 77-årige Inge Genefke som generalsekretær og øverste chef for IRCT, der har hovedkvarter i Borgergade i Københavns centrum. IRCT er international paraplyorganisation for centre verden over, der behandler og rehabiliterer ofre for tortur.

Men noget gik galt og han fratrådte 1. november 2003. Rådet måtte spare en femtedel af staben væk og var både i finansiel og ledelsesmæssig krise.

En faglig gennemgang af både DIGNITYs forgænger RCTs, og IRCTs arbejde indenfor forskning, dokumentation og rehabilitering blev udført i slutningen af 2003. Den konkluderede, at det faglige niveau indenfor forskning i de to organisationer og relevansen i en udviklingssammenhæng af det arbejde, der pågik i Danmark, burde højnes.

Gennemgangen bekræftede videre, at den interne struktur i IRCT var præget af dybe konflikter, hvilket påvirkede arbejdsrelationerne på alle niveauer.

Modvigs faglige kvalifikationer kunne ingen dog rokke en tøddel ved og her en IRCTs hilsen til ham efter hans seneste udnævnelse – se

http://www.irct.org/media-and-resources/irct-news/show-news.aspx?PID=13767&Action=1&NewsId=4035

Modvig rykkede efter IRCTda også  hurtigt ud i internationalt arbejde og opnåede store poster på Balkan. Han var således vicechef for OSCE-missionen i Kosovo fra 2004 til 2007 og derpå direktør et år for FNs kontor i Beograd i Serbien (UNOB) (2007-08).

Han har siden 1. januar 2008 været ansat i DIGNITY (Dansk Institut Mod Tortur), som før hed RCT, hvor han blev afdelingsleder i 2013 og sidder i lederkollegiet i domicilet på Ydre Østerbro i København.

DIGNITYs årsbretning for 2015 kom på gaden torsdag og kan hentes (downloades) fra

https://www.dignityinstitute.dk/media/2066190/anr_2015dk_final.pdf

Lidelser, pisk, waterboarding og….

I hans job er det både ofre og udøvere af tortur, der er i centrum. Han lægger øre til menneskers oplevelse af lidelse, pisk, waterboarding, næsten-kvælning med plastikposer over hovedet, eller synet af ens nærmeste udsat for pinsler.

Alligevel er han optimist. For han føler, at han og andre gør noget ved det. At der sker forbedringer. Langsomt.

Torturoffer foran fjernsynet

Tortur og den efterfølgende følelse af skyld og skam er ikke bare smerte og lidelse i nuet. Det kan nedbryde et menneske for livet, sagde Jens Modvig i et inteeview med Politiken i 2013. Det har han set adskillige eksempler på og nævnte en kurder, som han besøgte i hjemmet.

Manden havde to børn, som han ikke kunne tage sig af, selv om det var fem-seks år siden, at han var tortureret ved bl.a. at blive hængt op med armene vendt bagud. Noget, der angiveligt er så smertefuldt, at man besvimer stort set med det samme.

“Han sad bare i et lille rum foran tv'et. TV'et var hans ven, for det fik ham til at glemme de konstante flashbacks, der kom. Han kunne ikke gå på gaden, udover når han gik ned for at hente cigaretter”, sagde Modvig til Politiken.

Den kurdiske familiefar, isoleret i fjernsynets blå skær, var et typisk billede på, hvordan torturofre lever videre, hvis de ikke får hjælp.

Privat bor Jens Modvig i Holte i det nordlige København og kan fejre sin 63-års dag d. 26. december.

Yderligere oplysninger hos:

Pressechef i DIGNITY

Thomas Giolla-Møller på 61 18 44 76.