Dansker skal lede forhandlinger om de nye udviklingsmål efter 2015

Laurits Holdt

Danmarks FN-ambassadør skal sammen med sin kollega fra Papua Ny Guinea lede forhandlingerne om udformningen af det sæt af bæredygtige udviklingsmål, der skal afløse 2015-målene. De nye mål skal vedtages på FNs generalforsamling i september 2015 og række frem mod 2030.

Danmarks FN-ambassadør Ib Petersen på talerstolen ved FNs generalforsamling 2013. (Foto: UN Photo/Evan Schneider)

Danmarks FN-ambassadør Ib Petersen er blevet udnævnt til at lede forberedelserne af topmøde om verdenssamfundets nye fattigdomsmål. Det oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

I september næste år skal verdens stats- og regeringschefer i FN i New York blive enige om de mål for global fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling, der skal afløse FN’s 2015-mål.

Formanden for FN’s General-forsamling, John Ashe fra Antigua-Barbuda, har udnævnt den 53-årige danske diplomat og tidl. Danida-chef som en af de to, der skal lede forberedelserne af topmødet.

Den anden er Robert Guba Aisi, der er FN-ambassadør for Papua Ny Guinea.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger:

”Jeg glæder mig over, at Danmark er blevet bedt om at stå i spidsen for forberedelsen af det vigtige FN-topmøde i september 2015, der skal beslutte de fremtidige mål for fattigdomsbekæmpelse og bæredygtig udvikling, de såkaldte post-2015 mål. Regeringen har anlagt en offensiv politik i forhold til FN-samarbejdet, og det betaler sig. Danmark bliver således centralt placeret i arbejdet med at forberede 2015-topmødet.”

Dansk engagement og 2015 Målenes resultater

Danmark har engageret sig aktivt i arbejdet med den nye målramme, blandt andet som medlem af den arbejdsgruppe, der skal foreslå nye bæredygtighedsmål til FN’s Generalforsamling senere på året.

FN’s nuværende 2015-mål har bidraget til at skabe markante resultater på globalt niveau. Antallet af ekstremt fattige i verden og antallet af mennesker uden adgang til rent drikkevand er blevet halveret, hedder det i pressemeddelelsen.

På andre områder er der også opnået væsentlige fremskridt, selv om målene ikke forventes fuldt opnået inden 2015. Det gælder indenfor sundhed, hvor der er sket markante fald i antallet af dødsfald som følge af malaria og tuberkulose.

Også børne- og mødredødeligheden er faldet markant. På uddannelsesområdet er der sket næsten en halvering af antallet af børn, der ikke går i grundskole.

Se også artikelsamlingen i U-landsnyt.dks store debattema om “2015 Målene og fremtidens globale udviklingsdagsorden” på
http://www.u-landsnyt.dk/tema/2015-m-lene-og-fremtidens-globale-udviklingsdagsor

Gå et stykke ned i temaet, når du slår det op. Her findes de 32 indlæg under temaet “Dagsorden 2030”, der blev kørt i efteråret.

Det er håbet, at den nye globale målramme vil blive besluttet under dansk ledelse i verdensorganisationens plenarforsamling. Her sidder alle 193 medlemslande.

Folketingets formand og tidligere udenrigsminister og finansminister Mogens Lykketoft (S) er Danmarks kandidat til posten som formand for FN’s Generalforsamling for perioden september 2015 – september 2016.

Valget til formand for Generalforsamlingen finder sted i juni 2015.

Om Ib Petersen og hans karriere

Ib Petersen blev den tredje Danida-chef i dette årtusind, der flyttede til New York som dansk FN-ambassadør. Det skete i august 2013 efter over seks år i chefstolen hjemme på Asiatisk Plads.

Hans to forgængere på den prestigefyldte post i FNs hovedsæde var Ellen Margrethe Løj (2001-2007) og Carsten Staur (2007-2013).

Ud over stillinger som chef og souschef på Danidas udviklingspolitiske kontor i København var Ib Petersen i en periode ambassadesekretær og senere souschef på ambassaden i Zimbabwe (1995-1998). Før da havde han bl.a. tjenestefrihed fra 1988 til 91 til en ansættelse i Verdensbanken i Washington.

Ib Petersen havde sin opvækst i stationsbyen Hadsten nordvest for Århus, og en kollega i ministeriet har betegnet den nuv. topdiplomat som ”meget jysk”, i besiddelse af en ofte underspillet humor og ikke en mand med ”store armbevægelser”.

Ifølge samme kilde er Ib Petersen en person, der lyttes til, fordi dét, han siger, næsten altid er vigtigt.

Når man retter i et interview

Kilder i u-landsmiljøet betegner Ib Petersen som et yderst venligt menneske og en dygtig, myreflittig (ellers kommer man ikke så langt) og ”superloyal” embedsmand, der nogle gange går langt i forsøget på at forsvare systemets interesser.

Det kom f.eks. til udtryk i 2005, da han som bilateral afdelingschef i Danida rettede i et interview, som dagbladet Politiken ville bringe med den danske ambassadør i Bolivia.

Ifølge Petersen var ambassadørens fortolkning af forholdene i det fattige sydamerikanske Andes-land lidt for kritiske, og som chef tillod han sig at rette i teksten med det resultat, at Politiken aldrig bragte interviewet.

Senere kom Ib Petersens systemloyale attitude til udtryk, da han i et indlæg her på U-landsnyt.dk – på vegne af ministeriet – helt afviste, at besparelserne på danske ambassader rundt om i verden ville få konsekvenser for samarbejdet med lokale græsrødder.

Han beskrives som diplomat til fingerspidserne, men også med et stort engagement i den udviklingsbistand, han i årevis har beskæftiget sig med.

Også en habil musiker

Årene som diplomat i Zimbabwe gjorde dybt indtryk, og han er stærkt optaget af at bekæmpe fattigdom og har understreget, at fine diplomatiske deklarationer helst skal udmønte sig i konkrete initiativer til gavn for de fattigste.

Den cand.scient.pol.-uddannede embedsmand har også en kreativ side. Han er gerne stillet op med rockguitaren, når udenrigsministeriet holdt (sin frisprogede) julefrokost og sommerfest og er en yderst habil musiker.

Han er gift med Annie, som han mødte i gymnasietiden på Langkær Gymnasium. Hun arbejdede inden flytningen til New York i forsikringsbranchen. Parret har to voksne sønner, der har afsluttet gymnasiet.

CV FOR IB PETERSEN

ANSÆTTELSER

2013 – FN ambassadør i New York (der er også en ambassadør ved FNs europæiske hovedsæde i Geneve i Schweiz)
2009-2013 Direktør for udviklingspolitik
2007-2009 Udenrigsråd og chef for Sydgruppen, ambassadør
Bemærkning: Begge titler dækker over stillingen som chef for Danida
2004-2007 Bilateral afdelingschef, ambassadør
2001-2004 Kontorchef udviklingspolitisk kontor
1998-2001 Souschef udviklingspolitisk kontor
1995-1998 Souschef på ambassaden Harare, ambassaderåd
1991-1995 Fuldmægtig
1988-1991 Executive Director’s Assistant, Verdensbanken, Washington
1985-1988 Sekretær og senere fuldmægtig i Udenrigsministeriet

Fraregnet årene i Verdensbanken har han således været i den danske udenrigstjeneste i over et kvart århundrede.

BESTYRELSER

2002-2004 Institut for Veterinær Sygdomsbiologi (næstformand)
2003-2004 Center for Skov, Landskab og Planlægning, Københavns Universitet
2004-2007 Komiteen for Blandede Kreditter (næstformand)
2005-2009 Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Investeringsfonden for Østlandene (IØ-Fonden)

1985 Cand.scient.pol., Aarhus Universitet

Se også om Danidas rolle i ministeriets nye struktur fra 2009 på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/02-06-09/dag-1-udenrigsministeriets-nye-struktur-danidas-bl