DanWatch: 49 danske virksomheder tjener penge på forbudt land

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ifølge ny DanWatch-rapport har 49 danske virksomheder – heriblandt pensionsselskaber, rejseselskaber og supermarkeder – aktiviteter i områder, der er besat af Israel på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder ”engagement i bosættelser”.

Mindst 49 danske virksomheder investerer i eller handler med varer fra israelske bosættelser på trods af, at de risikerer at gøre sig medskyldige i krænkelser af menneskerettighederne og at bidrage til opretholdelsen af en besættelse, der er i strid med international lov.

Det dokumenterer en ny rapport, der udkom onsdag, skriver DanWatch i en pressemeddelelse.

Bosættelserne er anlagt på den israelsk-besatte Vestbred.

De danske aktiviteter på forbudt land spænder bredt fra rejseselskaber, der misinformerer deres kunder om rejser på besat land, til pensionsselskaber, der investerer i virksomheder forbundet med den israelske besættelse, og til danske supermarkeder, som sælger varer fra bosættelser, der er mærket som om de kom fra selve Israel.

Handel med bosættelser er uetisk, mener lektor i virksomhedsetik ved Aarhus Universitet, Erik Kloppenbenborg Madsen.

“Det er uetisk, fordi man ved handlen indirekte støtter de ulovlige bosættelser,” siger han.

DanWatch skriver videre:

I dag anslås det, at de op mod 150 bosættelser, der findes på Vestbredden, i Østjerusalem og i Golan-højderne, huser over en halv million israelere – og at bosættelserne og de sikkerhedszoner, der omkranser dem, beslaglægger over 40 procent af Vestbreddens land.

Tidligere fandtes lignende bosættelser på Sinai-halvøen og i Gaza-striben, men Israel rømmede disse områder i henholdsvis 1979 og 2005.

Læs hele artiklen og rapporten hos DanWatch