Danwatch modtager Nairobiprisen

Direktør og ansvarshavende chefredaktør Jesper Nymark samt chefredaktør Adam Dyrvit Tatt modtog Nairobiprisen 2023 af Nairobi-klubbens formand, Bjørn Førde (i midten).


Foto: Kim Dang Trong
Morten Scriver Andersen

4. juni 2023

Danwatch er modtager af Nairobiprisen 2023. Prisen uddeles årligt af Nairobi-klubben til en person, gruppe eller organisation, som har bragt fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande.

Det er selvsagt det første, der er på spil for Danwatch.

”Danwatch leverer information og analyse til borgere og folkevalgte og kan dermed bidrage til den forståelse, vi møder verden med. En nødvendig bro til en mere sikker, forudsigelig og overskuelig verden. Et stærkt journalistisk fokus i det særlige krydsfelt mellem udviklings-, udenrigs- og erhvervsjournalistik,” siger Nairobi-klubbens formand, Bjørn Førde, i en pressemeddelelse.

I bestyrelsens begrundelse roses Danwatch desuden for at fokusere på research-tunge men vigtige emner som skattely, om hvad danskernes pensionspenge bruges til, hvad investeringer kan forårsage rundt om i verden, og hvad der sker med skibsvrag, når de ophugges, og produktion af fødevarer, tekstil og elektronik.

“For hvordan kan borgerne tænke sig et dansk skattesystem indrettet, hvis vi ikke ved noget om, hvordan hullerne i det nuværende udnyttes? Hvordan håndterer vi klimaforandringer gennem brugen af klimakreditter, hvis vi ikke kender til de åbenbart mange tvivlsomme anvendelser, som kræver langvarige og tilbundsgående undersøgelser, som alt for mange medier desværre ikke har kræfter til,” hedder det i begrundelsen.

Nairobi-klubben er et fagligt forum for medie- og fagfolk, som arbejder med formidling af udviklingsstof.

Sidste år gik Nairobiprisen til filmdokumentarist Helle Toft Jensen og fotograf Finn Brasen for et livslangt virke med at fortælle historier om om “den tredje” verden til særligt unge. Og tilbage i 2019 modtog Globalnyts medarbejdere og frivillige prisen for blandt andet at holde fokus på dansk og globalt udviklingssamarbejde.