DanWatch: Pensionskasser sætter milliard i israelske bosættelser

Forfatter billede

De ti største danske pensionskasser investerer i virksomheder, som understøtter Israels ulovlige besættelse af Gaza og Vestbredden og er dermed på kant med menneskerettighederne, skriver vagthunden DanWatch i en pressemeddelelse søndag. 

Over en milliard kroner fra danske pensionsindbetalere investeres i internationale virksomheder, der bidrager til at opretholde de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden og i Gaza, hedder det.

DanWatch har identificeret investeringer fra ti danske pensionskasser i 13  internationale virksomheder, som producerer eller sælger varer i bosættelserne, der krænker palæstinensernes menneskerettigheder.

Som investorer er pensionskasserne meddelagtige i menneskeretskrænkelser, hvis de er vidende om, at krænkelserne foregår og ikke griber ind.

Man kan læse rapporten “Forretning på forbudt land II” i sin helhed via “læs videre”-linket neden for.

Pensionspenge i bulldozere

Lærernes Pension investerer eksempelvis 32 millioner kr. i virksomheden Caterpillar, der leverer bulldozere til det israelske militær.

Bulldozerne bliver anvendt til at fjerne palæstinensiske huse i bosættelser, nogle gange imens palæstinensere stadig befinder sig i husene, dokumenterede Human Rights Watch i 2010.

Flere pensionskasser investerer i virksomheden Cemex, hvis datterselskab Readymix har leveret cement til den israelske separationsmur og driver stenbrud i bosættelserne på trods af, at udvinding af naturressourcer på besat land er ulovlig ifølge den 4. Genevekonvention.

Både de israelske bosættelser, den store adskillelsesmur og checkpoints på Vestbredden og Gaza er ulovlige ifølge Folkeretten, fordi de krænker palæstinensernes menneskerettigheder.

Ved at investere i besættelsen risikerer virksomheder ifølge FN at blive medskyldige i menneskeretsovergreb.

Regeringen advarer virksomheder

Læs videre på

https://www.danwatch.dk/da/artikler/danske-pensionskasser-investerer-milliard-i-ulovlige-israelske-bosaettelser/532