Darfur er ikke helt glemt

Redaktionen

Darfur er ikke helt glemt

Set fra mediernes synsvinkel er flodbølgen i Asien er en god historie. Der bruges spalteplads og sendetid som aldrig før, både i landsdækkende og lokale medier. Det skyldes først og fremmest de mange vestlige turister i katastrofeområdet. DR 1 har en daglig halv indsamlingstime, lokalaviserne skriver om lokale ofre, lokale overlevere og lokale ambulancefolk, der har hentet ofre i lufthavnen. Turisterne har tilføjet nærhed og identifikation til historien, og det er de journalistiske kriterier, der tæller mest på redaktionerne.

Billederne fra især Aceh i Indonesien er også hjerteskærende. Der er ingen tvivl om det store behov for hjælp til ofrene i Asien. Men det gør jo ikke behovet mindre andre steder i verden. Mediernes opgave er at dække læseres, seeres og lytteres behov. Det kan ikke være anderledes, det er ikke rimeligt at forvente andet, end at de dækker Asien lige nu, og at Irak og tiltagende valgrygter nu ca. to uger efter katastrofen så småt begynder at vende tilbage. Nødhjælpsorganisationerne gør selvfølgelig deres arbejde og følger dagsordenen.

Men organisationerne har også deres egne kommunikationsveje, især internettet. Benytter de dem til at minde om, at der er lige så store behov andre steder i verden? En kort rundtur på et par af de mest fremtrædende organisationers hjemmesider viser, at den alvorlige konflikt i Darfur i Sudan ikke helt er glemt.

Det skal for god ordens skyld siges, at enhver der bruger mere tid på de enkelte hjemmesider og læser de bagvedliggende links, vil finde frem til masser af oplysninger om det arbejde, som de nævnte nødhjælpsorganisationer udfører både i Sudan, i vestafrikanske lande og andre steder, hvor der er behov for nødhjælp. Men hvis man tager forsidenyhederne, så tegner sig følgende billede:

Folkekirkens Nødhjælp har stadig en streamer med teksten ”Hjælp flygtningene fra Darfur.” Situationen i Darfur er katastrofal, og der er akut behov for hjælp. De internt fordrevne i Darfur-provinsen i Sudan – og de flere hundrede tusinder mennesker, der er flygtet til nabolandet Chad – mangler mad, vand, husly og sikkerhed. Støt Folkekirkens Nødhjælps arbejde på girokonto 540-0023, mærket Darfur, skriver Folkekirkens Nødhjælp på forsiden af hjemmesiden.

Dansk Røde Kors har ryddet hele forsiden for at samle støtte til Asien. Læger Uden Grænser nævner også Asien, men har i øvrigt Darfur øverst på dagsordenen:

”I en flygtningelejr i Darfur i Sudan arbejder den 35-årige læge Vibeke Brix Christensen fra Læger uden Grænser. Hun hjælper med til at bekæmpe sygdomme og forhindre epidemier i flygtningelejren. Men hun blev selv offer for et af de almindeligste problemer – diarré,” kan man læse.

”Vi ser mest børn og voksne med alle mulige tropiske sygdomme – og ikke mindst sygdomme, der også er relateret til de yderst primitive forhold, de bor under i lejren. Mange har bygget et hjem af grene og plastik, og indenfor har de et lille ildsted lavet af tre sten, hvorpå gryden står”, skriver Vibeke Brix Christensen bl.a.

På Læger Uden Grænsers Hjemmeside kan man ringe 100 kr. ind på tlf. 90 56 59 59, sms “støt” til 1279
eller benytte giro 008-1000, og pengene er ikke øremærket til Asien, de går til det arbejde, organisationen udfører i 80 forskellige lande.

Red Barnet har hovedsageligt forsidestof om Asien. Men der er også overskriften ”Anmeld pornografi med børn på Internettet”.