Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt
Verden oplever en rekordstor og hastigt stigende ulighed, selvom verdens samlede rigdomme øges år for år, siger den nye Global Wealth Report, der er udgivet at en af verdens førende banker, Credit Suisses researchinstitut.
Halvdelen af verdens befolkning ejer mindre end én procent af verdens samlede rigdomme.
Samtidigt ejer den rigeste procent næsten halvdelen, og de øverste ti procent ejer 87 procent af verdens rigdomme, har man regnet sig frem til i Global Wealth Report, der blev udgivet i denne uge.
Selvom uligheden ifølge rapporten stiger over det meste af verden, og forventes at stige yderligere 40 procent frem til 2019, er det ifølge rapporten især i Afrika at uligheden er stor og voksende.
”Halvdelen af alle afrikanske voksne befinder sig i den nederste tiendedel af skalaen i forhold til rigdomme”, står der i rapporten.
Skatter kan reducere ulighed
Samtidig er uligheden både internt og imellem de afrikanske lande så høj, fordi nogle afrikanere er helt oppe i den øverste procentdel af skalaen.
Alligevel bor kun 2,7 procent af verdens millionærer i Indien, Afrika og Latinamerika tilsammen.
USA har næsten hundrede gange så mange millionærer som Afrika, selvom der bor over tre gange så mange i Afrika som i USA.
Credit Suisse mener dog, at ulighed er et problem der godt kan løses. Det kræver bare handling.
”Regeringer har indflydelse på niveauet og fordelingen af rigdomme på mange måder. Højere skatter – på indkomst, kapital, boliger, eller arv – og velfærdspolitikker forventes at kunne reducere ulighed på længere sigt. Politikere i de nyligt industrialiserede lande anbefales at tage ved lære af lande, der har forsøgt at sikre, at væksten er ligeligt fordelt”.
Mere ulighed hvis vi ikke handler
Den britiske udviklings-NGO Oxfam dokumenterede på samme måde den store og stigende ulighed i verden, i en lignende rapport udgivet i januar.
Oxfam konkluderede, at grunden til dette var de rige eliters magt over de politiske processer, som de brugte til at ændre reglerne til deres egen fordel i et såkaldt ”power grab”.
Dette ville kun blive værre, hvis vi ikke handler, pointerede Oxfam.
I en kampagne om global ulighed tidligere på året anbefalede den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt også mere grundlæggende forandringer af de internationale strukturer og globale spilleregler, der ifølge Afrika Kontakt er de grundlæggende årsager til fattigdom og ulighed i verden.
Kritisk blik på handelsaftaler
Som et af verdens rigeste og mest lige samfund kan og skal Danmark spille en afgørende rolle i at bekæmpe den globale ulighed, siger Afrika Kontakts politiske formand, Mads Barbesgaard.
”Et første skridt i den retning ville være en meget kritisk gennemgang af Danmarks egen rolle i at fremme global ulighed. Her kan Danmark jo passende ændre sin tilgang til blandt andet EU’s handelsaftaler med de afrikanske lande, som er på trapperne. Dem er den danske regering fortalere for, men de går jo først og fremmest ud på at tvinge naturressourcer og anden rigdom ud af de afrikanske lande. Det vil selvsagt ikke fremme en mere lige verden”.