Debattør: Indstil Inge Genefke til hæderspris – frist mandag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Inge Genefke bør være modtager af den hæderspris, som uddeles af Rådet for Menneskerettigheder 10. december 2014. Få danskere har som hun både i en dansk og international sammenhæng fremmet menneskerettighederne gennem kamp mod tortur”. 

Sådan skriver menneskeretsaktivisten og debattøren, cand.mag. Tue Magnussen, i sin begrundelse for at indstille den internationalt kendte og uforfærdede kvinde til prisen.

Tue Magnussen anfører, at man enten kan sende motiveringen til [email protected] SENEST MANDAG (3.11.14) for at vise sin støtte til andragendet eller bruge den som inspiration til ens egen motivering for at give hædersprisen til Genefke – fristen herfor er også mandag.

Magnussen gør gældende, at “hun var den første, der i 1974 (og med grundlæggelse i 1982 af Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre, RCT, og den internationale sammenslutning IRCT i 1985) startede det medicinske arbejde mod tortur, der sammen med arbejdet for en særlig FN konvention mod tortur fra 1984 afgørende har fremmet det globale arbejde mod tortur”.

Og videre:

“Hun fik gennem en ihærdig indsats indarbejdet arbejdet mod tortur i dansk udenrigs- og udviklingspolitik, herunder udenrigs-ministeriets prioritering i internationalt arbejde, udtrykt i et særligt kapitel “Freedom from Torture”  i FN s aktionsprogram”.

“Hun har otte gange været indstillet til Nobels fredspris, bl.a. i en fælles indstilling af udenrigsministrene, Niels Helveg Petersen, Mogens Lykketoft og Per Stig Møller”.

“IRCT omfatter i dag 150 centre i alle 6 verdensdele. Da Inge Genefke trådte tilbage fra det daglige arbejde i centrene i 2010, behandlede disse i alt 105.000 nye tilfælde af tortur”. 

“Gennem sine skarpe kommentarer – i taler og debatindlæg – har hun med et altid konsekvent humanistisk og solidarisk udgangspunkt støttet undertrykte folk og minoriteter internationalt og tillige gjort sig til aktiv talsmand for en humanistisk dansk asyl- og flygtningepolitik”, slutter den engagerede samfundsdebattør.

Tue Magnussen tilføjer, at man “gerne må lade dette gå videre, også via de sociale medier”.

Yderligere oplysninger hos:
Tue Magnussen, mobil 23 35 10 88 og
e-mail: [email protected]

Mere om Inge Genefke på

http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/en-stor-dansker-fylder-75