Demonstration mod busselskabs fjernelse af reklame

movia_stunt
Aktivisterne fra Mellemfolkeligt Samvirke ved Nørreport station.
Foto: Mellemfolkeligt Samvirke
Laurits Holdt

Aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirke lavede mandag kl 15.00 en event ved busstationen ved Nørreport station i København. Her udfoldede de et banner, der svarer til den meget omtalte busreklame mod produkter fra virksomheder i de israelske bosættelser i Palæstina.

Det skete på baggrund af den ophedede diskussion om Movias busreklamer, som har kørt, siden Movia torsdag besluttede at fjerne nogle busreklamer, der opfordrer til, at man ikke køber produkter fra virksomheder i de israelske bosættelser i Palæstina. Siden har den politiske debat om emnet kørt for højtryk i medierne og i sociale medier.

Politisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke Poya Pakzad siger:

“Vi forstår ikke, hvorfor Movia har fjernet busreklamerne. Mellemfolkeligt Samvirke mener, det er helt på sin plads at opfordre til, at man ikke skal handle med produkter, der er produceret i de ulovlige israelske bosættelser,” lyder det fra Poya Pakzad, der er politisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke.

“Vi mener, der er brug for at råbe endnu mere op om handlens mange negative og akutte konsekvenser for freden og menneskerettighederne. Men på trods af at det internationale samfund (FN, EU og fremtrædende menneskerettighedsorganisationer) gang på gang fordømmer israelernes ulovlige bosættelser på det palæstinensiske område, er Europa fortsat et af de største eksportmarkeder for de israelske bosættelsesprodukter,” siger han.

Ifølge mellemfolkeligt Samvirke køber Europa årligt for mere end to mia. kroner fra bosættelserne, og de sidste 20 år er antallet af bosættere flerdoblet, så der i dag bor mere end en halv million bosættere på det besatte område.

 “Vi er kort sagt ved at handle freden bort. Det er på høje tid at stater, virksomheder og forbrugere sætter ind over for handlen med bosættelsesprodukterne for at sende et klart signal om, at vi ikke vil acceptere yderligere undergravelse af freden. Derfor fraråder vi – ligesom  EU, regeringen og udviklingsminister Mogens Jensen ”engagementer eller aktiviteter, der finder sted i bosættelserne eller som er rettet mod at begunstige bosættelserne,” siger Poya Pakzad.