Burma-støttegruppen demonstrerede onsdag i anledning af, at verdens største forhandler af tropisk træ, danske Dalhoff Larsen og Horneman (DLH), holdt generalforsamling.
Demonstranterne mødte op foran Quality Hotel på Carl Gustavsgade i Høje Tåstrup, hvor generalforsamlingen blev afviklet, og krævede af direktion og aktionærer, at DLH stopper forretninger med Burmadiktaturet. Og samtlige andre aktiviteter med katastrofale følger for befolkningerne i de lande, hvor DLH henter tømmer, som det hedder i Burma-støttegruppens presserundsendelse.
Det hedder videre:
DLH driver milliard-forretning på bekostning af voldsomme menneskelige lidelser og miljø-ødelæggelser i Burma, Liberia, Brasilien og Cameroun…
… Og sandsynligvis i langt flere lande, hvor der ikke har været fokus på DLHs beskidte indkøbspolitik. DLH har nemlig for vane at lave såkaldt ”damage-control”; at reagere på dårlig omtale ved at pynte på det umiddelbare fænomen.
Sådan undgår tømmervirksomheden, at tage ansvar for dens verdensomspændende aktiviteter – udover, hvad der er nødvendig for fortsat indtjening. Det er på trods af, at adskillige miljø- og menneskerettighedsorganisationer har påpeget både problematikker og løsningsmodeller for virksomhedens indkøbspolitik.
I Burma samarbejder DLH med militærdiktaturet om at opretholde ubæredygtig hugst af dyrebart teaktræ og generalernes fortsatte undertrykkelse af befolkningen.
Burmeserne fik i 1990 mulighed for bryde det flere årtier lange diktatur ved et demokratisk valg, tvunget frem af fattigdom, desperation og omverdenens krav om forandring.
Aung San Suu Kyis parti NLD fik en overbevisende valgsejr og lederen selv Nobels Fredspris, men demokratibevægelsen fik aldrig lov at regere.
Fra sine årelange ophold i husarrest har Aung San Suu Kyi med mandat fra burmeserne bedt udenlandske virksomheder stoppe deres investeringer i Burma. Under militærdiktaturet når indtjeningen fra udsalget af landets naturressourcer kun generalerne, som bruger 40 procent af de offentlige udgifter til det militær, der holder befolkningen i et jerngreb.
Hidtil har DLH nægtet at finde alternativer til Burma-teaktræs-salg. Efterhånden har flere fået øjnene op for de ødelæggende konsekvenser, og seneste har Lønmodtagernes Dyrtidsfond og ATP valgt at sælge deres aktier i den belastede virksomhed, skriver Burma-støttegruppen.