Det er blot et af mange udviklinger i den grønne retning i Europa, hvor der i slutningen af maj var valg til EU-parlamentet og vi netop i Danmark har afholdt valg til Folketinget.
Det blev i begge tilfælde en grøn valgkamp, herhjemme og i mange andre europæiske lande.
Grønt valg
Spørgsmålet om klodens fremtid havde også fundet vej til toppen og forsiderne af mainstreammedier.
skære udledninger med 70%.
De grønne storsejrer i Tyskland
Det kan være en reaktion på kansler Angela Merkels manglende ambitioner på klimaområdet. Kanslerens konservative CDU tabte 7% af stemmerne i forhold til EU-valget i 2014, men er stadig det største tyske parti.
udtrykt skuffelse over Tysklands ageren i rådet.
I alt sender de tyske vælgere 23 mandater ned til EU-parlamentets grønne gruppe (21 mandater til Die Grünne samt et enkelt hver til Piratpartiet og ÖDP, det økologisk demokratiske parti).
De får selskab i den Grønne Gruppe af bl.a. 12 repræsentanter fra Frankrig, 11 fra Storbritannien, 3 fra Spanien, 3 fra Belgien og 2 fra Irland, hvor Det Grønne Parti kaprede knap 12% af stemmerne.
Grønne kongemagere
Dertil kommer to danske repræsentanter fra SF, som har fordoblet mandatallet i parlamentet.
Overordnet har den grønne gruppe i parlamentet fået vokseværk, så den nu er steget med 22 mandater til i alt 74. Derfor ser flere analytikere de grønne som kongemager sammen med den liberale gruppe ALDE.
Hidtil har den konservative sammenslutning EPP sammen med den socialdemokratiske haft flertal alene, men med den nye sammensætning efter valget i slutningen af maj, bliver det nødvendigt at have mindst en gruppe mere med ombord.
Den grønne bølge stopper i øst
EPP rummer bl.a. de danske og tyske konservative, men sammen med tyskerne kommer nogle af de helt store inputs til gruppen fra Polen og Ungarn. Og her er man ikke så optaget af at fremme miljø- og klimahandling.
I Ungarn ryddede premierminister Victor Orban næsten bordet med over 52% af stemmerne til sit parti, og han kunne dermed sende 13 repræsentanter til EPP. Der har dog været tale i den konservative gruppe om at udelukke ungarerne, men det vil vise sig senere, om det kommer på tale.
Stærkt grønt signal
Der skal ske meget inden næste parlamentsvalg i 2024, hvis håbet om at holde tempareturstigningen under 1,5 eller to grader stadig skal være realistisk.
De mange unge mennesker på gaderne i europæiske byer, de grønne organisationer og vælgerne har foreløbigt sendt et stærkt grønt signal til politikerne de seneste uger.