Den sidste kilometer til en verdensomspændende udryddelse af polio er lang, meget lang

gettyimages-1072591684
Et barn i Yemen vaccineres mod polio med flydende vaccine under en kampagne sidste år, hvor fem millioner børn blev vaccineret midt under borgerkrigen.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty
Forfatter billede

30. april 2019

Polio – eller børnelammelse – skulle have været udryddet i 2020, men krig og kaos i Afghanistan, Pakistan og det nordlige Nigeria har stået i vejen. Desuden rammes enkelte børn i Afrika af såkaldt  ”vaccine-derved polioviruses”, fordi man bruger en flydende vaccine med levende virus.

En koalition af internationale partnere, the Global Polio Eradication Initiative, der har været førende i udryddelsen af polio, havde oprindeligt besluttet at opløse partnerskabet i 2020, hvor man forventede at succesen var i hus. Partnerne har imidlertid netop forlænget deres samarbejdsaftale frem til 2023, fordi sygdommen stadig husere i enkelte dele af verden. Koalitionen består af WHO, Unicef, Rotary, Gates Foundation og det statslige amerikanske Center for Disease Control and Prevention.

Udryddet hos os siden 1950’erne
Dermed er det sidste punktum i udryddelsen af polio fortsat ikke sat, selv om verden længe har været snublende nær målet.

Den sidste epidemi af den frygtede sygdom i Danmark fandt sted i begyndelsen af 50’erne, men først mange år senere enedes man internationalt om at forsøge at udrydde sygdommen på samme måde, som man havde gjort med kopper. Man anså dette for realistisk, da poliovirus ikke har noget reservoir i andre dyr end mennesket (og måske i chimpanser), og derfor kan forebygges ved, at alle mennesker vaccineres.

Efter intense kampagner blev sygdomme udryddet først på det amerikanske kontinent i 1990’erne og i Europa og Fjernøsten i årene derefter.

Det sidste poliotilfælde i Afrika blev registreret i august 2016 i Nigeria hos børn, der var flygtet ud af det område, der beherskes af den fundamentalistiske oprørsgruppe Boko Haram. Man har stadig ikke fuld adgang til dette område, hvorfor man ikke har sikkerhed for, at der ikke optræder polio dér.

Siden er der kun fundet vild poliovirus i Afghanistan og Pakistan. Desværre er der ikke sket mange fremskridt i de to lande de seneste år.

I sidste uge bragte melding om tre ny tilfælde i Afghanistan og formentlig to nye tilfælde i Pakistan.

Dermed har man i 2019 foreløbig påvist seks poliotilfælde i hver af de to lande. Til sammenligning fandt man i 2018 i de to lande 33 tilfælde. Hvis det fortsætter som hidtil, vil tallet for 2019 nok ikke være lavere end i 2018.

Overvågning
En af de største successer for polioprogrammet har været etableringen af et effektivt overvågningssystem, der kan opspore næsten alle suspekte poliotilfælde, selv i alle egne af Afghanistan. Man kan derfor fatte lid til disse tal.

Et supplement til dette overvågningssystem er miljøscreening, hvor man undersøger spildevand for forekomsten af poliovirus, der udskilles med afføring fra raske smittebærere og derfor finder vej til kloaksystemer og andre spildevandsreservoirer. Her var meldingerne fra sidste uge endnu mere nedslående. Der blev fundet poliovirus i 3 prøver i Afghanistan og 13 i Pakistan. 

I alt er der i år fundet 91 positive virusprøver i Pakistan – i 2018 var tallet 140. Desuden påvises virus fra mange forskellige lokaliteter i landet – et tegn på, at virus cirkulerer mange steder, og at smittekæden er ikke brudt på trods af talrige vaccinationskampagner.

Vaccinepolio
Poliokampagnen er også oppe imod et andet uforudset problem: Vaccinepolio. I sjældne tilfælde muterer den svækkede virus, der findes i oral (flydende) poliovaccine. Den bliver så virulent, at den forårsager lammelse hos enkelte individer. Den kan desuden smitte andre og forårsager derfor små epidemier, der dog ofte dør ud af sig selv.

Disse små epidemier af ”vaccine-derved polioviruses” spreder sig især, når vaccinationsdækningen er lav. Dette oplevede man for eksempel sidste år i Papua New Guinea, der ikke havde haft polio i mere end 10 år. Efter en intens vaccinationskampagne er epidemien imidlertid stoppet, men forinden nåede de muterede vaccinevirus at inficere og lamme 26 personer.

I øjeblikket er der flere tilsvarende udbrud i Afrika, hvor der i år er registreret 9 tilfælde fra 3 forskellige lande. I 2018 var det samlede antal 104, altså flere end antallet af polio forårsaget af den vilde virus. Det er bekymrende.

Disse tilfælde ophører den dag, man helt har udskiftet vaccinen fra den nuværende orale – og svækkede – virus, til den injicerbare vaccine, som indeholder dræbt virus. Men den er betydeligt dyrere end den orale vaccine, og desuden er produktionskapaciteten hos producenterne ikke tilstrækkelig til at fremstille nok. Man forventer derfor først helt at kunne ophøre med at bruge den orale vaccine omkring år 2022.

Den sidste kilometer til den fulde, globale udryddelse af børnelammelse bliver meget, meget lang.