Som det eneste sted i verden gror den vilde beniano-bønne i Amazonas på grænsen mellem Bolivia og Brasilien. I det nordøstlige hjørne af Bolivia vokser de vilde kakaotræer på små øer midt ude i junglen – også kaldet kakaoøer. Det menes, at de vilde kakaotræer har groet her siden 1500-tallet, uden at være blevet plantet, skåret til eller gødet.
Den bolivianske virksomhed Sumar er i dag de eneste, der køber kakaoen fra Baures og sælger den videre som økologisk chokolade. Sumar blev etableret, efter David Vacaflores og hans kone, Marcela Baldivieso, opdagede den vilde kakao og dens uudnyttede potentiale for 17 år siden.
Det har dog ikke altid været let for Sumar at samarbejde med de lokale om den vilde kakao i Baures, fortæller David Vacaflores.
”For os er det meget vigtigt at bruge teknologi, som forbedrer kvaliteten af kakaoen i Baures. Det har været svært at implementere, for kakaoplukkerne har altid været vant til at bruge deres egne metoder. Så når vi giver dem instruktioner i, hvordan vi gerne vil have, de plukker og fermenterer kakaoen, bliver de lidt trodsige. De forstår ikke, hvorfor en gringo (hvid mand, red.) skal komme og fortælle dem, at de skal gøre noget anderledes, som de har gjort hele deres liv,” forklarer han.
Krav til produktionen
I 2009 indgik Sumar et samarbejde med den danske virksomhed Bojesen Chokolade, som producerer den eksklusive chokolade Oialla af de vilde kakaobønner fra Baures.
Samarbejdet mellem de to virksomheder er en del af Danidas B2B-program, hvilket betyder, at det er underlagt krav til produktionens første fase, som de lokale i Baures står for. Kravene sikrer, at de lokale kakaoplukkere får gode løn- og arbejdsvilkår, og resultaterne er gode: De lokalansatte er blevet uddannet i bæredygtig høst og har fået tilbudt uddannelse i skovmanagement, så det undgås, at regnskoven ødelægges ved produktionen.
Derudover er der blevet købt redskaber, som gør plukning og produktion lettere og mindre risikabel for lokalbefolkningen samtidig med, at 34 kvinder er blevet ansat med socialt sikkerhedsnet og betalt fravær ved barnets første sygedag.
Oialla har også sikret sig, at børnearbejde ikke finder sted i Baures, men at børnene i stedet får gratis skolegang og kun deltager i familiens arbejde i deres ferie.
Kongen af vild kakao
David Vacaflores fra Sumar kalder sig selv for ’kongen af vild kakao’. Han har inviteret os med til Baures for at vise os, hvor den vilde kakao gror og samtidig tage os med på besøg i de forskellige lokalsamfund i regnskoven, hvor den vigtigste indtægtskilde kommer fra den vilde kakao.
Sammen med ham fløj vi videre i en avioneta (seksmands-propelfly, red.) langt ind i regnskoven til landsbyen Baures. Chokoladehovedstaden i Amazonas, hvor de fleste lever af at plukke de gule kakaofrugter ned fra træerne i høstsæsonen fra januar til marts. Måneder, hvor det samtidig er regntid, som kan være en stor udfordring for kakaoplukkerne.”Det er forskelligt, hvordan kakaoplukkerne kommer frem til kakaoøerne. Nogle går, andre sejler. Vi har sørget for, at de alle sammen har kanoer til rådighed. Vi har også købt scootere, og vi har givet dem værktøj til at skære frugterne ned med. Vi har givet dem regnjakker og hjelme, så de undgår at blive ramt af nedfaldne frugter, hatte med et net, så de ikke bliver ædt af myg,” fortæller David Vacaflores.
På motorcykel kører vi sammen med ’kongen af vild kakao’ længere ind i regnskoven og væk fra ’byen’ Baures. Vi skal ud og møde en familie, der i flere generationer har levet af at plukke kakaofrugterne. I dag er det kun sønnen, der arbejder. Forældrene kan ikke længere klare det hårde arbejde eller turen ud til kakaoøerne, som er for anstrengende.
I høstsæsonen flytter sønnen ud til kakaoøerne, hvor han sammen med de andre kakaoplukkere bor i de tre måneder, høsten varer. De bor under primitive forhold, sover i hængekøjer, laver mad over åben ild og henter vand i brønden. Rundt om dem er der bananpalmer og papayatræer og jordnødder. Men der er også caymaner, anakondaer og myg.
Bevarelse af Amazonas’ unikke ressourcer
De vilde kakaotræer lever naturligt på junglens præmisser – uden sprøjtegifte og gødning. Det giver en ren, smagfuld og intens kakao, forklarer Rasmus Bo Bojesen.
”Det vilde er altid ekstra smagfuldt, fordi ingen har rørt ved det. Det er det samme med vild kakao. Man er, hvad man spiser, og forbrugerne er blevet ekstra bevidste om, hvor produktet kommer fra, hvem der har produceret det og under hvilke forhold. Produktets historie er vigtig for forbrugerne,” fortæller han.Med støtte fra den danske ambassade i Bolivia har Sumar og Oialla formået at promovere bæredygtigheden af den vilde kakao i Baures og udviklingen af kvalitetsmarkeder for chokoladen. Samarbejdet mellem Sumar og Oialla rækker ud over kakaobønnerne og chokoladen. Det handler om at nå kakaoplukkerne, deres familier og børn med træningsteknikker til at forbedre kvaliteten af bønnerne og opfordre påskønnelsen af de naturlige ressourcer.
Emilie Herlev og Mette Mølgaard er tidligere praktikanter på den danske ambassade i Bolivia.