Der kom en klimaaftale i hus, men en meget tynd af slagsen

Forfatter billede

Efter næsten 32 timers overtid præget af kaos og usikkerhed lykkedes det 194 lande på klimakonferencen (COP17) i Durban i Sydafrika at blive enige om en aftale.

Aftalen skal bane vej for bindende målsætninger for at reducere udledningerne af CO2 i atmosfæren, skriver DR online søndag.

Det er også vedtaget, at de lande, der har ratificeret Kyotoaftalen (som udløber med udgangen af 2012), forlænger aftalen i en ny femårs-periode, og der er oprettet en grøn klimafond, der skal hjælpe verdens u-lande med at imødegå og tilpasse sig virkningerne af ændringer i klimaet.

Det lyder umiddelbart godt, men der er reelt kun tale om en køreplan for videre forhandlinger henimod en egentlig senere bindende aftale, der skal være på plads i 2015, men som ikke træder i kraft før tidligst i 2020.

Det vil reelt sige, at verdens to største CO2 udledere, Kina og USA kan fortsætte deres udledning af drivhusgasser i atmosfæren stort set uden restriktioner de næste ni år. Ligesom det er tilfældet for et land som Indien, som har stor vækst i CO2-udledningen.

– Det er for usselt, at de store lande med USA i spidsen nu får lov til at vente til efter 2020 med at igangsætte den nødvendige klimaindsats, siger Troels Dam Kristensen fra 92-gruppen, der består af 22 danske miljø- og udviklingsorganisationer.

Dybt skuffet

COP17-konferencen blev også enig om at oprette en grøn klimafond, men det er fortsat uvist, hvor pengene til den skal komme fra. Det er meningen, at fonden på sigt skal rejse 100 mia. dollar årligt til at bekæmpe global opvarmning i udviklingslandene.

– Det er godt og nødvendigt, at en grøn klimafond er etableret. Det er blot et problem, at fonden stort set er tom. Det er dybt skuffende, siger Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp.

Videnskaben havde udbedt sig handling nu for at undgå katastrofale ændringer i det globale klima, og ifølge et klart flertal af de videnskabelige rapporter er vi på vej mod global opvarmning på mellem 4 og 6 grader inden udgangen af dette århundrede.

Målet var at forhindre en stigning på mere end to grader, men det kan blive meget svært med den nye aftale. Men en road-map mod en bindende aftale blev det alligevel til.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er splittet i sin vurdering:

– Set fra klimaets synspunkt er der tale om en meget uambitiøs aftale. Set fra klimaets synspunkt skulle man gå i gang i dag, siger han.

– På den anden side er det historieskrivning, at alle verdens lande for første gang har erklæret sig parate til at gøre en juridisk bindende indsats for klimaet, tilføjer Lidegaard.