Den spanske syge, den gule feber, engelsk syge. Smitsomme sygdomme har det med at komme til os udefra, og i alle samfund holder vi af at udpege syndebukke.
Pandemier skyller ind over os udefra, og er det ikke “de fremmede”, der bringer dem hertil, så er det de fattige og udsatte, de unge, de gamle, de smittede, de overvægtige, de kronisk syge, dem, der ikke holdt afstand, eller dem, der ikke ville vaccineres.
Vi kigger aldrig opad, men altid ned, når vi skal finde syndebukke. Sådan har det været under pandemier i århundreder, og sådan var det under Covid-19 over det meste af verden.
Listen to “Pandemiernes Pariaer – med Morten Sodemann” on Spreaker.De er pandemiernes pariaer, de mindretal, som flertallet og især flertallets politikere peger på, når pandemierne rammer. Flertallet får det lidt bedre med forklaringen på, hvad der gik så galt. Pandemierne får bedre betingelser til at brede sig. Og mindretallene får det rigtig meget dårligere. Mange mennesker dør, og kun få lærer af erfaringerne. Historien gentager sig.
Vi har læst bogen, Pandemiernes Pariaer, som er skrevet af overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital og professor på Syddansk Universitet, Morten Sodemann.
Han er ugens gæst i Globalnyts podcast, Højtryk, som bestyres af Laurits Holdt, Kirsten Larsen og lyddesigner Jonas Johs Andersen.