Det står skidt til med pressefriheden i Latinamerika og USA

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

MADRID, 6. Oktober 2008: Det står skidt til med pressefriheden i Latinamerika og USA, og de seneste seks måneder er det blevet værre. Det konstaterede medlemmer af Den Interamerikanske Presseorganisation, SIP, der søndag indledte et møde i Madrid, oplyser det guatemalanske dagblad Prensa Libre.

Gonzalo Marroquin, formand for SIPs udvalg for pressefrihed og direktør for Prensa Libre konstaterede: – Der er i det mindste seks forskellige måder at undertrykke pressefriheden på. I nogle lande bruges de alle seks.

1. Vold mod jounalister, der trues eller myrdes.
2. Lovgivning, der begrænser mediernes muligheder.
3. Angreb på medierne for at undergrave deres trovædighed.
4. Udelukkelse fra information.
5. Annonceinvestering i regeringsvenlige medier,udelukkelse af kritiske.
6. Manipulation af officiel information.

Som de mest problematiske lande nævnede Gonzalo Marroquin Mexico og Venezuela på grund af permanente trusler mod kritiske journalister, Ecuador og Bolivia, fordi en nylig grundlovsændring og et forslag til det samme begrænser pressefriheden. Argentina for begrænset adgang til officiel information. USA, fordi landet ikke har en kildebeskyttelseslov. Nicaragua og Honduras, fordi regeringerne er ude i et frontalt angreb på medierne.

På baggrund af landerapporterne laver SIP en pjece om ytringsfrihedens tilstand i Latinamerika. u-landnyt.dk bringer et link, når den er klar.