Handlen mellem EU og Kenya skal styrkes
Det gav Kenyas præsident William Ruto og EU mandag hinanden håndtryk og endelig signatur på, da parterne underskrev en handelsaftale, som Det Europæiske Råd har kaldt “det mest ambitiøse økonomiske partnerskab” hidtil med et udviklingsland.
Economic Partnership Agreement (EPA), som er aftalens formelle navn, skal blandt andet gøre al eksport fra det østafrikanske land til EU told- og kvotefri. Samtidig åbnes det kenyanske marked gradvist for import fra EU-lande.
“Dagen i dag er et øjeblik med stort potentiale, men det er også begyndelsen på et historisk partnerskab,” siger William Ruto ifølge Ritzau ved en ceremoni i Kenyas hovedstad, Nairobi, hvor også EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen deltager.
“Østafrikas økonomiske motor”
Kenya befolkes af 50 millioner mennesker og landets primære eksportvarer er kaffe, te, blomster, frugt og grønt.
Mere end en femtedel af kenyansk eksport går til de 27 EU-lande, og den samlede handel mellem de to markeder er ifølge EU-tal steget med 27 procent siden 2018.
Dansk industri kalder Kenya for “Østafrikas økonomiske motor” og håber at den sikkerhed, som aftalen bringer, vil få flere danske virksomheder til at se mod det østafrikanske land for investeringer.
Det er en game changer, og det burde være noget, som danske virksomheder reagerer på
Klaus Lehn Christensen, regional manager i Østafrika, DI
“Vi kan se at under corona-krisen og krigen i Ukraine, at danske virksomheder har trukket sig fra de her emerging markets. Men med sådan en her aftale, hvor der er 10 års forudsigelighed, der går langt ud over en enkelt præsidentperiode, det er en game changer, og det burde være noget, som danske virksomheder reagerer på,” siger Dansk Industris Klaus Lehn Christensen, der er regional manager i Østafrika.
Klaus Lehn Christensen fortæller, at det i dag er forsvindende lidt – 0,3 procent – af den danske eksport, der går til Kenya. Han mener, at mulighederne særligt ligger i løsninger inden for landbrug, bæredygtig energi, sundhed og alt, der lugter af digitale løsninger.
Ifølge Danmarks Statistik har danske virksomheder 26 datterselskaber i Kenya, og de har tilsammen lidt over 700 ansatte. Dertil er der, ifølge den danske ambassade i Nairobi, 81 danske virksomheder, der i juni 2023 var aktive i Kenya på anden vis.
Uganda, Burundi og Tanzania afviser
På trods af de mange rosende ord fra DI, EU og Kenya var EPA oprindeligt tiltænkt hele den østafrikanske blok (EAC). Mens Rwanda også har underskrevet en aftale, har Burundi, Tanzania og Uganda alle afvist den af forskellige årsager.
Dels kan nogle af landene have svært ved at overholde de øgede krav til menneskerettigheder, herunder homoseksuelles rettigheder som særlig er under pres i Uganda. Og dels har landene efterspurgt en mere balanceret aftale, hvor EU-landene får færre eksklusive fordele i de pågældende lande.
Desuden er alle EAC-landene med undtagelse af Kenya kategoriseret som “mindst udviklede lande” og har defor stadig toldfri og kvotefri adgang til EU-markedet.
Kenya derimod er blevet et lavere middelindkomstland og stod derfor uden aftalen til at miste landets frie adgang til EU-markedet.
Både EU-Parlamentet og det kenyanske parlament skal ratificere aftalen, inden den træder i kraft.
Artiklen er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.