Nik Bredholt
Nik Bredholt (f. 1966) er Sekretariatsleder i Religion & Samfund (Resam).
Han har arbejdet med udvikling og nødhjælp de sidste 23 år, hvoraf de 13 er blevet tilbragt i udlandet med bopæl i Rom som Nødhjælpskoordinator for Caritas Internationalis, i Nairobi som Regional Nødhjælpskoordinator for CAFOD, og i London, som leder af nødhjælpskontoret i CAFOD.
Han har været Programchef i Danmission og derefter udsendt som Regionsleder i Afrika også for Danmission, og er aktiv i debatten om dialogarbejdet og religions rolle i samfundet.
Dette spørgsmål har ikke kun med miljøet at gøre. Det opfordrer os til at spørge os selv om meningen med vores eksistens og de værdier, som ligger til grund for det sociale liv.
Rundskrivelsen anderkender det videnskabelige udsagn, at planeten i vid udstrækning bliver varmere pga. menneskelig aktivitet. Den taler om udfordringer som tab af biodiversitet og trusler mod rent vand, og insisterede på en stærk sammenhæng mellem miljøproblemer og fattigdom, og at det i sær er de fattige, der rammes af klimaforandringer, for de har mindst at stå imod med.
En væsentlig pointe er, at miljøets udfordringer ikke kan klares uden seriøse reformer i bredere økonomiske strukturer, som produktions- og forbrugsmønstret. Det er i høj grad overforbrug blandt en lille del af verdens befolkning, der genererer drivhusgasserne, og en løsning må derfor også indebære sociale forandringer.
Og det er ikke nok at analysere: Vi har brug for forslag til dialog og handling, der involverer hver eneste af os personligt lige så meget som den internationale politik.
Der findes visse miljøspørgsmål, hvor det ikke er let at opnå bred enighed. Rundskrivelsen anderkender klart, at kirken som sådan ikke kan løse videnskabelige spørgsmål eller erstatte politikkerne, men opmuntre til en ærlig og åben debat, således at bestemte interesser eller ideologier ikke påvirker det, som er til vores fælles bedste.
Det er i den sammenhæng vigtigt at konkrete forslag ikke udvikles på en ideologisk eller overfladisk måde, og til det formål er dialog et vigtigt begreb. Rundskrivelsen opfordrer til dialog mellem religionerne og de forskellige videnskaber samt miljøbevægelserne.
De fleste mennesker, der lever på jorden, hævder at være troende. Dette bør anspore religioner til indbyrdes dialog med henblik på at beskytte naturen, forsvarer de fattige, og bygge netværk af respekt og broderskab.
Dialog mellem de forskellige videnskaber er ligeledes nødvendigt, da de hver i sær kan have tendens til at blive lukket inde i eget sprog og eget felt af viden. Dette forhindrer at miljøproblemerne konfronteres effektivt. Der er også behov en åben og respektfuld dialog mellem de forskellige økologiske bevægelser.
Et interessant aspekt ved rundskrivelsen er de mange referencer til, hvad der er skrevet og sagt i udviklingslandene omkring miljøspørgsmål, hvilket giver en stemme i debatten fra de mennesker, som særligt er ramt af miljøkatastroferne.
Rundskrivelsen kan læses på engelsk på Vatikanets hjemmeside.