DIIS: Prioritering af efterretninger er afgørende i kampen mod terror

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mængden af informationer gør det ikke nødvendigvis lettere at forudsige terrorhandlinger, lyder det i et nyt policy brief fra DIIS, som har fået fornyet aktualitet efter weekendens begivenheder i København.

Efterretningstjenesterne indsamler stadig flere informationer i forsøget på at opdage og forhindre terror, og overalt på kloden tildeler myndighederne flere midler til tjenesterne.

I et nyt policy brief fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) argumenterer major og militæranalytiker Thomas Galasz Nielsen for vigtigheden af at prioritere skarpt mellem de mange forskellige typer informationer for at forebygge terror med de mest effektive midler.

Thomas Galasz Nielsen baserer sin analyse på erfaringer fra efterretningsarbejde i Pakistan, Kina og USA.

Her har styrkelsen af efterretnings-tjenesterne ført til en hårdere tilgang til terrorbekæmpelse og mindre fokus på, hvorfor terroren opstår, og hvordan den kan imødegås med bløde midler.

På den baggrund giver han tre anbefalinger:

  • Samarbejdet mellem efterretnings-tjenesterne og øvrige myndigheder skal styrkes for at kombinere informationer og give bedre indsigt i de grundlæggende årsager til terror.
  • Efterretninger bør deles op i plausible terrorhandlinger, som myndighederne skal forhindre med hårde midler her og nu, og hvilke der bedst adresseres via en langsigtet indsats med bløde midler.
  • Efterretningstjenesterne skal prioritere analyser på det taktiske niveau for at forhindre umiddelbart forestående terrorhandlinger og hindre terrorisme i at opstå.

Læs det nye policy brief hos DIIS