DK-bidrag på 280 mio. kr. til Global Fond mod aids, tuberkulose og malaria

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark gav tirsdag på et internationalt møde i London tilsagn om et bidrag til Den Globale Fond til bekæmpelse af Hiv/Aids, Tuberkulose og Malaria på 140 mio. kr. årligt i hvert af årene 2006 og 2007.

Det danske tilsagn fremkom på en donor-konference i Den Globale Fond, som – med FNs generalsekretær, Kofi Annan og den britiske udviklingsminister, Hilary Benn som formænd – fokuserede på, hvor meget Fonden har mulighed for at styrke sin indsats i bekæmpelsen af især hiv/aids i de kommende år, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding tirsdag.

Den Globale Fond blev oprettet i januar 2002 og har til formål at mobilisere øget støtte til kampen mod de tre sygdomme. Fondens støttes af frivillige bidrag fra regeringer, private fonde, firmaer og individer.

Hidtil har USA ydet en tredjedel Fondens finansiering og Europa inkl. EU Kommissionen omkring halvdelen af bidragene. Siden oprettelsen har Fonden udbetalt over 1,4 mia. US dollar til programmer i 127 lande.

Fonden havde som mål at mobilisere 7,1 mia. US dollar for de 2 år 2006 og 2007. Opnåelse af dette ville sikre finansiering af allerede igangsatte programmer, herunder fastholdelse af livsforlængende behandling af aids-syge samt give mulighed for at gennemføre én årlig ansøgningsrunde, der tager højde for en fortsat stigning i antallet af støtteværdige programmer i modtagerlandene.

Donor-konferencen resulterede i tilsagn på ialt 3,7 mia. US dollar. Selv om dette resultat lå væsentligt under målet, var der rimelig tilfredshed med det blandt de deltagende lande.

Det er første gang Den Globale Fond gør brug af en egentlig genopfyldningsmekanisme, og der er ikke tvivl om, at der vil komme yderligere tilsagn over de kommende måneder. Der er allerede aftalt et nyt møde i juni 2006, hvor donorlandene vil videreføre drøftelserne.

Det generelle billede, der tegner sig, viser en øget opslutning bag Fonden fra EU-landenes side; de samlede bidrag herfra var omkr. 60 procent af de afgivne tilsagn.

Samtidig lå det amerikanske tilsagn på 600 mio. US dollar klart under USA hidtidige andel. Det blev dog fra amerikansk side understreget, at der var tale om et minimumsbidrag, og at bidragene over den samlede 2-års-periode godt kunne ende med at blive væsentligt større.

Det må videre betegnes som skuffende, at der ikke fremkom yderligere tilsagn hverken fra private fonde eller private virksomheder. Det rejser spørgsmålet om en del af det oprindelige grundlag for at etablere Fonden, der fra starten var tænkt som instrument til mobilisering også af private ressourcer.

Det danske bidragstilsagn på i alt 280 mio. kr. for 2006-2007 placerer Danmark som én af de donorer, der yder mest pr. indbygger. Danmark vil hermed have ydet i alt 715 mio.kr. til Den Globale Fond siden starten i 2002.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) udtaler i forbindelse med konferencen:

– Bekæmpelse af hiv/aids er et prioritetsområde i dansk udviklingsbistand. Den danske støtte til området ydes dels over den bilaterale bistand bl.a. gennem støtten til sundheds-sektorprogrammer, dels via en række internationale organisationer.

– Den Globale Fond har opnået hurtige resultater i mange lande. Det danske bidrag afspejler, at vi ser Fonden som en vigtig partner i den globale kamp mod aids, TB og malaria, men det er vigtigt at understrege, at Fonden kun er én blandt flere aktører i denne kamp, slutter hun.

VK-regeringen lancerede i foråret 2005 en ny strategi for Danmarks støtte til bekæmpelse af hiv/aids i u-landene. Strategien lægger vægt på den fremdrift initiativer som Fonden kan være med til at skabe men understreger også nødvendigheden af at sikre en bedre sammenhæng i indsatsen i udviklingslandene, så man opnår den mest effektive udnyttelse af midlerne.

I forslaget til finanslov for 2006 sker der – udover bidraget til Den Globale Fond – en opprioritering af bekæmpelsen af hiv/aids med bidrag på 25 mio. kr. til at styrke kvinders mulighed for at beskytte sig mod hiv-smitte, 125 mio. kr. til særlige hiv/aids indsatser i Mozambique og en øremærkning på 50 mio. kr. til FNs Befolkningsfonds forebyggende hiv/aids arbejde.

Kilde: www.um.dk