Dødelig virus truer Angola

Redaktionen

I Angola er flere end 150 døde af den meget farlige Ebola-lignende Marburg-virus, der nu er nået frem til hovedstaden Luanda.

Læger uden Grænser (MSF) arbejder med den akutte krise og har sammen med Verdenssundhedsorganisationen WHO oprettet et fælles center for at håndtere krisen, skriver MSFs danske afdeling onsdag i en pressemeddelelse..

Det nordøstlige Angola er ramt af den smitsomme Marburg-virus, som der ikke findes nogen specifik behandling eller vaccine mod. Ifølge de seneste tal fra WHO og det angolanske sundhedsministerium er 155 allerede døde af sygdommen, og der er 175 smittede.

Sygdommen er ikke længere isoleret til Uige-regionen i det nordøstlige Angola, hvor størstedelen af tilfældene er, der er også rapporteret om 5 smittede i hovedstaden Luanda. Størstedelen af de smittede er børn under et år, og 3 sygeplejersker er også ramt.

I dag arbejder 31 MSF-medarbejdere med at få styr på den medicinske krise, heriblandt læger, sygeplejersker, epidemiologer samt vand- og sanitetsspecialister. MSF-medarbejderne har stor erfaring med bekæmpelse af epidemier, og mange af dem har tidligere været udsendt i forbindelse med udbrud af Ebola, hedder det.

– Det er afgørende vigtigt, at vi reagerer meget hurtigt for at stoppe Marburg-virussen – både fordi det er en dødsensfarlig sygdom og for at undgå, at det udvikler sig til en epidemi, siger speciallæge og formand for Læger uden Grænser Søren Brix Christensen.

MSF har oprettet en isolationsenhed, hvor smittede bliver behandlet. MSF har også givet det lokale sundhedspersonale træning i de strenge foranstaltninger, der er i forhold til deres sikkerhed.

Den 19. marts oprettede MSF sammen med blandt andre det angolanske sundheds-ministerium og WHO et team til at styre krisen. Det første hold på 12 MSF-medarbejdere ankom til Uige for 10 dage siden og medbragte medicinsk udstyr og logistisk materiel.

MSF opfordrer til, at der gøres en større indsats for at imødegå situationen, herunder at gøre mere for at finde smittede og kortlægge deres færden, så man kan få et overblik over situationen og få den kontrolleret.
 

Yderligere informationer hos Mikkel Dalum, Informationsmedarbejder, Læger uden Grænser (MSF), Tel. 39 77 56 12

Søren Brix Christensen, Speciallæge, Formand for Læger uden Grænser (MSF), Mob. 29 70 29 78.